Barbados: Nog geen akkoord over waterimport Suriname
04 Nov 2016, 10:52
foto


Ofschoon de Barbados Water Authority (BWA) heeft toegegeven dat zij een intentieverklaring heeft ondertekend met het Surinaams bedrijf Amazone Resources, zegt zij dat er geen enkele overeenkomst is met het bedrijf om daadwerkelijk water te leveren aan het eiland. In de intentieverklaring is opgenomen dat Amazone Resources deze maand twee miljoen liter zal verzenden naar Barbados. Op het eiland was er commotie ontstaan over de mogelijke waterimport uit Suriname.

Amazone Resources heeft op 30 oktober bekendgemaakt dat zij eind november een testvaart naar Barbados zal uitvoeren met twee miljoen liter water in de FlexTank, een grote waterzak die door een sleepboot wordt voortgetrokken. Met de testvaart wil Amazone Resources het concept van de FlexTank op de Atlantische Oceaan bewijzen en daarmee aantonen dat grootschalig transport van water haalbaar is, deelde het bedrijf mee. Hij voegde eraan toe dat hij wil inspelen op de grote watertekorten die er in verschillende Caribische landen zijn. Sommige landen hebben op dit moment niet de hele dag door water beschikbaar en andere zullen de komende decennia steeds meer te maken krijgen met watertekorten. Daarnaast is het zeker dat de internationale regelgeving op het gebied van uitstootgassen strenger zal worden. Dat betekent dat deze Caribische landen moeten uitkijken naar duurzamere alternatieven voor de ontziltingsinstallaties die nu worden gebruikt om leidingwater te maken.

De Trinidadiaanse krant Newsday schreef een week geleden dat de deal sinds april 2015 is bereikt met de regering van Barbados. Maar de BWA zegt dat de overeenkomst vorige maand met een overheidsinstelling is ondertekend en niet met de overheid zelf. Volgens de BWA heeft Amazone Resources haar in 2014 benaderd om deel te nemen en samen te werken aan een onderzoek naar de haalbaarheid van het vervoer van zoetwater uit Suriname door binnenschepen die zijn ontworpen in Nederland en gebouwd in Spanje.

De Barbadiaanse waterautoriteit zegt dat de intentieverklaring pas vorige maand is ondertekend nadat een “prototype flex tank uit Spanje klaar was voor levering aan Suriname, om een container water te transporteren naar Barbados om de levensvatbaarheid te testen." Volgens de BWA zal de lading naar verwachting op 22 november uit Suriname vertrekken en drie dagen later aankomen in Barbados.
"Er is echter afgesproken dat de lading water niet kan worden gelost door een gebrek aan infrastructuur in Barbados voor de ontvangst, de opslag en het pompen van het water. Ook ontbreken de nodige normen om de kwaliteit van het water vast te stellen en verhinderen de controlemaatregelen op de invoer van deze lading water, het lossen,” zegt de BWA. Zij stelt dat de bezending “slechts een test is om informatie over toekomstige beslissingen over kosten, monitoring van de waterkwaliteit en acceptatie protocollen, het juiste gebruik van het water en het ontwerp en de bouw van de juiste los - en pomp -infrastructuur te vergaren".

De testvaart die wordt gepland, zal eerst naar Barbados varen, zegt Amazone Resources. Daar wordt het water onderzocht om te bepalen of de vaart invloed heeft gehad op de kwaliteit. Er zal geen water worden gelost op Barbados. Er is dus nog geen sprake van commerciële afspraken, benadrukt het bedrijf.

"Kosten en risico-evaluatie vergelijkingen met de andere opties moeten ook worden gedaan voordat er een definitief besluit wordt genomen," gaat de BWA verder. Zij legt uit dat de invoer van water deel uitmaakt van de mogelijkheden om de duurzaamheid van de watervoorziening van het land op de lange termijn te waarborgen. “Dit is niets nieuws,” zegt de BWA en wijst erop dat na de studie van de watervoorraden in 1997, de autoriteit had overwogen om water te importeren uit Dominica. Die mogelijkheid bleek duurder dan water te ontzilten. Echter is de optie nog haalbaar, voegt BWA eraan toe, “die mogelijkheid is open gelaten voor toekomstige besluiten.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May