DNA-leden vragen duidelijkheid loonronde ambtenaren
04 Nov 2016, 05:16
foto
President Desi Bouterse wordt verwelkomd aan het begin de algemene politieke beschouwingen in De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


Tijdens de algemene politieke beschouwingen donderdag, hebben diverse Assembleeleden vragen gesteld over de mededeling van president Desi Bouterse dat in april volgend jaar een salarisverhoging komt voor ambtenaren en gepensioneerde landsdienaren. De regering moet aangeven waarom er gekozen is voor april. Wat is de onderbouwing hiervan. Op grond waarvan is het besluit genomen om de salarisverhoging volgend jaar toe te kennen.

Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) wil weten van de president waarom de verhoging pas in april komt. Zij voerde aan dat mensen het nu heel moeilijk hebben. Veel mensen verkeren in financiële problemen nu. Zij haalde aan dat in december doorgaans cadeautjes worden verwacht. Zij voerde ook aan dat er steeds kostenverhogende maatregelen komen, zoals brandstofverhoging nu.

Carl Breeveld van DOE vraagt de regering uitleg over waarom alle ambtenaren, ook mensen die reeds een hoog inkomen hebben, in aanmerking moeten komen voor de verhoging. Hij stelde voor om ambtenaren die tot SRD 3000 verdienen, een verhoging te geven. Breeveld stelde dat ook mensen die zuurgoed verkopen, kleine vissers, marktventers en ijsjeverkopers, het moeilijk hebben. "Wonen en werken die mensen niet in hetzelfde Suriname?" benadrukte Breeveld. Hij wil weten op grond waarvan de regering erop rekent dat de economie er beter uit zal zien na het eerste kwartaal volgend jaar.

André Misiekaba, fractieleider van NDP, stelde de vraag hoe het budgettaire evenwicht in stand zal worden gehouden wanneer door de loonsverhoging heel veel geld in omloop komt. "Is de regering van oordeel dat de economie tegen die tijd zodanig hersteld is dat zij die grote schok zal kunnen dragen? Heeft de regering uitgerekend hoeveel geld er minimaal of maximaal in de economie zal komen en hoe dat bedrag zich zal verhouden tot de internationale reserves? Volgens de president zijn de internationale reserves per eind augustus 2016 US$ 359 miljoen. Hoe groot zijn de internationale reserves per eind oktober 2016 en hoeveel schat de regering dat de internationale reserves per eind april 2017 zullen zijn? Indien er een risico is dat we terug bij af zullen zijn na die algemene loonronde, hoe groot is dat risico?" zijn vragen van Misiekaba over de voorgenomen loonronde.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May