Misiekaba houdt 'corruptie-spiegel' voor aan voorgangers
03 Nov 2016, 15:08
foto
André Misiekaba, fractieleider NDP, nadat hij de spits afbeet in De Nationale Assemblee bij de algemene politieke beschouwingen. (Foto: Raoul Lith)


André Misiekaba, fractieleider van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft tijdens de algemene politieke beschouwingen vandaag een oproep gedaan aan kerkelijke leiders om in de spiegel te kijken als het gaat om corruptie. "Laat mij u zeggen voorzitter dat die oproep om een grotere anti-corruptie vuur in het land te ontketenen, ook geldt voor de kerk, met name het Volle Evangelie omdat we ook in die sector aan sommige leiders moeten vragen om de kerk op een corruptie-vrije manier te leiden," zei Misiekaba.

"We doen de oproep vooral aan de nationale leiders van het Volle Evangelie om zichzelf te bezien in de spiegel van God, om bij zichzelf te rade te gaan hoe ze ervoor staan. Als we praten over corruptie dan zijn er voldoende personen van met name de religieuze organisaties en stromingen die met gebalde vuisten en met een steen in hun hand in een kring rondom de regering staan. Iedereen is klaar om de steen te werpen naar de regering vanwege corruptie," betoogde de politicus, die ook deel uitmaakt van het Volle Evangelie.

"Ik zeg vandaag aan de kerk, aan de religie: 'wie zonder zonde is die werpe de eerste steen'. Kennelijk zullen allen die in de kring staan één voor één de stenen laten vallen en afdruipen. De oproep is dat de kerk goed naar zichzelf kijkt alvorens de politiek op het matje te willen roepen. Want terwijl er wordt geroepen: 'regering houd u af van corruptie, is de kerk ver afgedwaald van de meest fundamentele waarden zoals: elkaar liefhebben en de ander uitnemender achten dan zichzelf. In plaats van het praktiseren van deze basis geloofselementen, vliegen kerkleiders elkaar in de haren. Die anti-corruptie oproep is een oproep aan de totale religieuze gemeenschap, maar die oproep is ook een oproep aan de media en aan journalisten die een zeer belangrijke plaats innemen binnen ons bestel, want er zijn ook corrupte journalisten en corrupte media bedrijven," stelde Misiekaba.

Tempo aanpak verhogen
De NDP-fractieleider citeerde president Desi Bouterse die in 2010 stelde dat de regering een kruistocht tegen corruptie zal ondernemen. "Ik geloof nog steeds in die oproep omdat het, denk ik, ons aller doel moet zijn om dit heerlijke land zoveel mogelijk van corruptie te vrijwaren. Ik denk dus dat we de kruistocht tegen corruptie niet alleen moeten voortzetten maar vooral naar een hogere tempo moeten brengen," zei Misiekaba. Hij voerde aan dat geen enkele partij die nu in het parlement vertegenwoordigd is, bij zowel de coalitie als de oppositie, kan zeggen dat ze geen regeerverantwoordelijkheid heeft gedragen en niet geconfronteerd is geweest met de grillen van corruptie.

Corruptie is wijdverbreid in het systeem van ons bestuur, zowel bij de publieke als de niet-publieke sector. Misiekaba riep op om met z'n allen corruptie te bestrijden. "Overal waar mensen werken, zijn er corruptelingen ertussen. We zullen met een strak anti-corruptie beleid (beweging) dit vernietigend fenomeen moeten uitroeien. Een anti-corruptie beleid is meer dan slechts een anti-corruptie wet maken, hoe die wet van belang is en ook al af is. De commissie van rapporteurs komt 3e week november bijeen om de wet te finaliseren, zodat het in het openbaar behandeld kan worden. Maar ik herhaal. Een anti corruptie beleid is veel meer dan slechts een wet. We moeten op een andere manier omgaan met 'lanti sani' en de awareness creëren bij het volk dat Staatsmiddelen, middelen zijn van het publiek, dus van ons allen. Het is dus geboden om op een verantwoorde manier mee om te gaan. Er zal door allen die publieksmiddelen gebruiken, rekenschap moeten worden afgelegd. Iedereen die de weg van corruptie opgaat en wil blijven opgaan moet weten dat zij een probleem hebben en ons op hun pad zullen tegenkomen. De strijd tegen corruptie zal in een hogere tempo gevoerd moeten worden."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May