Instituten voor kwaliteitsverbetering universiteit
03 Nov 2016, 18:42
foto
Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur dinsdagavond in de Centrumkerk. (Beeld: René Gompers)


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) heeft de eerste stappen gezet om de kwaliteit van het academisch onderwijs en onderzoek drastisch te verbeteren. Er komen ten minste vier nieuwe instituten bij. In januari 2017 openen de faculteit der Juridische Wetenschappen, de Pre-PHD & PHD School en het Confucius instituut hun deuren. Eind november zal het Methodologisch en Statistisch Centrum al operationeel zijn, kondigt Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur, aan.

De nieuwe faculteit zal al op 1 januari operationeel zijn, deelt Menke mee. Er zullen 725 studenten aan verbonden zijn. 132 doen de Masteropleiding en 593 de Bachelor. De grootste faculteit is nog steeds Maatschappij Wetenschappen. Humaniora, die vorig jaar is ingesteld, is de kleinste met 40 studenten. De Pre-PHD en PHD school, die ondergebracht zal worden bij het IGSR, zal uiterlijk 1 januari ook operationeel zijn. Op 20 januari zal het Confucius Instituut de deuren openen. Dit zal gepaard gaan met een week van activiteiten, deelt Menke mee. Dit instituut dat als werkterrein heeft talen en cultuur, heeft in september een overeenkomst getekend met de Zhejiang Sci-Tech University Hangzhou uit China.

Het Methodologie en Statistisch Centrum zal het hart van AdekUS worden, stelt Menke. Dit centrum zal de fragmentatie die optreedt bij sommige vakken weg kunnen maken. Bevordert zullen worden de processen van samengaan van vakken om een beter resultaat te bereiken, coördinatie, databeheer en data-uitwisseling geeft Menke aan. Dit centrum zal vanaf de laatste week van november actief zijn, kondigt Menke aan. Het centrum voor Biodiversiteitsontwikkeling, waarmee men al vijf jaren bezig, zal eindelijk officieel actief zijn in het eerste kwartaal van 2017. Later deze maand wordt er een samenwerkingsovereenkomst getekend met Conservation International.

Menke heeft aangekondigd dat de Research- en Informatiedagen geheractiveerd zullen worden. Deze activiteit was in 2006 opgestart en werd vier keer per jaar gehouden. De laatste vijf jaren is er niets meer gedaan. Op 11 november wordt de ‘eerste’ Research- en Informatiedag georganiseerd. Het thema zal zijn ‘Wealth of the Guyana Shield.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May