AdeKUS opent deuren Confucius Instituut op 20 januari
03 Nov 2016, 08:00
foto
President Chen Wenxing van de Zhejiang Sci-Tech Universiteit (ZSTU) in China. (Foto: Ranu Abhelakh)


Leren over de Chinese taal en cultuur kan vanaf volgend jaar in Suriname. De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) opent de deuren van het Confucius Instituut (CI) op 20 januari, zegt president Chen Wenxing van de Zhejiang Sci-Tech Universiteit (ZSTU).

Het CI hoofdkantoor in de Volksrepubliek China, heeft deze Chinese universiteit in Hangzhou (Zhejiang) aangetrokken om het instituut in Paramaribo op te zetten. Het CI Paramaribo wordt een subfaculteit binnen de Faculteit Humaniora op AdeKUS. “Wij beginnen stapsgewijs met basiscursussen in de Chinese talen en culturen, en kijken dan hoe die zich ontwikkelen”, zegt Chen aan Surinaamse journalisten. Het curriculum is uitgewerkt met Renate de Bies, Humaniora faculteitsdecaan. ZSTU stelt voor het eerste jaar een opstart fonds van US$.150.000 beschikbaar, zegt Chen.

Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur, haalde de opening van het CI dinsdagavond aan in zijn toespraak tijdens 48e Dies Natalis, in de Centrumkerk. Hij leidde in september een delegatie naar China om samenwerkingen met Chinese universiteiten na te gaan. In Hangzhou tekende hij de CI-implementatie overeenkomst met Chen.

Veel mogelijkheden
Het CI moet zich ontpoppen tot een platform voor academische studies en uitwisselingsprogramma voor studenten en docenten. “Afhankelijk van hoe succesvol CI zich binnen AdeKUS ontwikkelt, wordt de samenwerking tussen de beide universiteiten verbreed.” Chen stelt trainingen voor AdeKUS docenten in het vooruitzicht. ZSTU heeft hoogleraar Lin Jin aangesteld als de executieve directeur voor CI Paramaribo. Volgens Lin kan de CI basisopleiding in de toekomst worden omgezet in creditcursussen voor AdeKUS-studenten en universitaire studies. Er is een breed scala aan studieopties mogelijk, zoals kalligrafie, mode en kunst.

Suriname is het eerste land binnen de Caribische regio waarmee ZSTU samenwerkt. Voor Chen een kwestie van een goede timing! Het partnerschap komt in het jaar waarin China en Suriname 40 jaar diplomatieke relaties gedenken. De kennisoverdracht over de Chinese cultuur past goed in multicultureel Suriname, vindt Chen. “Deze bevordert de relaties tussen mensen.” De samenwerking staat ook in het teken van de stedenbandrelatie Paramaribo en Hanzhou (1998).
De ZSTU bestaat al 119 jaar en kent verschillende scholen en departementen als de Fashion school, Law & Politics, Materials & Textiles, Sciences en Informatica. Er studeren ongeveer 27.000 personen aan deze universiteit. Jaarlijks zijn er studiebeurzen beschikbaar voor internationale studenten. Chen ziet graag dat Surinamers hiervan gebruikmaken.

Hangzou is de hoofdstad van de oostelijke provincie Zhejiang, in de Volksrepubliek China. China’s grootste e-commerce bedrijf Alibaba is daar gevestigd. De stad, bekend als de groene toeristen trekpleister met ‘The West Lake’ en slogan ‘Hanzhou, het Paradijs op Aarde’, schittert vanaf de gehouden G20 top in september, extra in de ogen van miljoenen toeristen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May