Universiteit én Suriname aan drastische veranderingen toe
02 Nov 2016, 08:14
foto
Daniël Lachman heeft de 48e Diesrede uitgesproken in de Centrumkerk.
(Beeld: René Gompers)


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) én het land zijn toe aan drastische veranderingen. Beide zijn in een transitieperiode terechtgekomen waarbij nieuwe kansen en de mogelijkheden die er al bestonden, met beide handen aangegrepen moeten worden om het nieuwe tijdperk in te gaan. Dit is door verschillende sprekers gesteld tijdens de 48e Dies Natalis, dinsdagavond in de Centrumkerk.

De Diesrede is dit jaar uitgesproken door Daniël Lachman, PhD, MBA en Certified Materials & Resource Professional (CMRP). In zijn presentatie Duurzame Transities voor Suriname: De Noodzaak van Deconstructie en Constructie van Momentum is Lachman ingegaan op hoe het land in de huidige moeilijke situatie is terechtgekomen en hoe het eruit kan komen. De spreker heeft aangetoond hoe Suriname kan deelnemen aan de regionale en globale ontwikkelingen op het gebied van de economie, maatschappij, cultuur en technologie. Voor de meeste projecten hoeft er geen nieuwe infrastructuur aangelegd te worden omdat ze al bestaat. De universiteit heeft bij deze ontwikkelingen een belangrijke rol te vervullen. Maar het instituut zit zelf met een hoop problemen die het zo snel mogelijk dient op te lossen.

Lachman heeft ook aangetoond hoe de onderwijsinstelling door de transitieperiode kan komen. Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur, heeft in zijn eigen rede uit de doeken gedaan wat de ‘transitieplannen’ zijn. Het komt erop neer dat de universiteit een proces heeft ingezet om de samenwerking nationaal en internationaal te vergroten, om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, de toelating van studenten voor bepaalde richtingen anders te bepalen. Dit is onder andere nodig om het fenomeen van ‘studielimieters’ te voorkomen. In 2017 worden er enkele instituten opgezet zoals een ‘pre-PhD’ school en het Conficius instituut en tenminste één faculteit; de Faculteit van Juridische Wetenschappen. Er wordt ook gewerkt aan het vergroten van de verdiencapaciteit van de universiteit. Dit is nodig om minder afhankelijk te worden van de overheid. Zowel Menke als Lachman zijn het erover eens dat AdeKUS een prestatiegerichte universiteit moet worden. Onderzoek moet komen te staan in het licht van actuele vraagstukken en bij de meeste overheidsprojecten zal in plaats van het inhuren van consultants uit het buitenland, veel meer geput moeten worden uit de aanwezige kennis en kunde, illustreren de wetenschappers.

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, heeft in zijn toespraak ook aangehaald dat hoewel de universiteit haar bestaansrecht bewezen heeft, er verandering nodig is op dit instituut. De oorzaak van het studielimietersprobleem ligt bij zowel de studenten als de instelling, meent hij. Peneux juicht de plannen van het bestuur toe. Hij heeft toegezegd dat hij zich zal inzetten dat steeds meer ministeries met de universiteit gaan samenwerken. Lachman benadrukt dat de transitieperiode, zowel landelijk als op de hoogste onderwijsinstelling, een nieuwe manier van denken en gedragen vereist. Gevestigde belangen en de tegenstand tegen veranderingen kunnen de transitie in de kiem smoren. Lachman heeft de Diesrede afgesloten met The difficulty lies not with the new ideas, but in escaping the old ones.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May