DOE zit niet in de regering!
02 Nov 2016, 04:02
foto


De voorzitter van de politieke partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) die tevens Assembleelid is, laat duidelijk weten 'Doe heeft geen positie in de regering'. Hoewel correct heeft deze uitspraak toch een bijsmaak.
Een bijbedoeling omdat deze uitspraak in verband staat met de interne evaluatie waarmee de partij binnenkort een aanvang zal maken. Daarbij zal ook de positie van partijtoppers binnen de regering onder een vergrootglas gelegd worden. Aldus een passage in een plaatselijk dagblad.

Heel interessant. Nu moet wel direct gezegd worden dat deze bewering niet zo door de voorzitter naar buiten is gebracht. Terecht zegt hij 'daar kan ik nu geen woord over zeggen'. Dat zijn zaken die intern moeten worden afgerond. Zijn zaken die worden meegenomen in dat proces waar we mee bezig zijn”.

Dat proces kan alleen betrekking hebben op beslissingen die moeten worden genomen. Deze beslissingen moeten bindend zijn en dat kan, voor zover degenen op wie zij zich richten, zich niet aan hun werking kunnen onttrekken.
De heer Carl Breeveld is mij altijd opgevallen, door zijn opstelling als politicus. In het bijzonder in De Nationale Assemblee, liet hij telkens blijken dat inzicht te hebben dat het openbaar bestuur omvat de gezagsdragers en het ambtelijke apparaat, zijnde een onderdeel van het politieke systeem. Helaas is dit inzicht niet bij velen aanwezig en ondanks een éénling zal Carl het in de politiek nog ver schoppen.

Deze wetenschap is van belang om in een concreet geval te bepalen hoe te handelen, temeer daar de opmerking gemaakt wordt, dat DOE sinds juli geen regeerverantwoordelijkheid meer draagt, maar enkele partijleden zijn nog op sleutelposten, die via deelname in de coalitie, na de verkiezingen van vorig jaar ingevuld werden.

Welnu, in politicis is de heer Breeveld lid van De Nationale Assemblee krachtens de Grondwet van de Republiek Suriname, en niet van DOE. Daardoor is hij een politieke Ambtsdrager geworden, maar evenzo is minister Dodson een politieke Ambtsdrager. Ook voor Dave Abeleven, directeur op het departement van Natuurlijke Hulpbronnen geldt dit mutatis mutandis, althans geen politieke ambtsdrager maar wel een landsdienaar, bestuurder ingevolge de Personeelswet. Het enige wat geldt, bestuursrechtelijk, is dat je loyaal bent en de capaciteit bezit om de functie naar behoren te kunnen invullen.

Wij moeten in politicis in alle gevallen handelen in landsbelang hetgeen betekent in het algemeen belang, ook al is het niet in overeenstemming met je eigen partijpolitiek belang, dus het meenemen van politieke toppers van DOE in de regering, tijdens de evaluatie is zinloos, althans als men gevolgen daaraan wil verbinden.
Wij leven in een wereld waarin bedrieglijke schijn en werkelijkheid, soms ternauwernood van elkander te onderscheiden zijn. Aldus Albert Helman.

Eugéne van der San
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May