Haïti: Weer twijfel over verkiezingsdatum
01 Nov 2016, 15:53
foto
De voorlopige Kiesraad in Haïti, ziet de verkiezingen op 20 november niet zitten.


De voorlopige Kiesraad (CEP) in Haïti heeft maandag laten doorschemeren dat hij waarschijnlijk niet in staat zal zijn om de verkiezingen op de geplande datum van 20 november te houden. De verkiezingen waren aanvankelijk gepland voor 9 oktober, maar zijn uitgesteld door de doortocht van orkaan Matthew.

Als reden geeft de CEP de enorme schade die orkaan Matthew heeft veroorzaakt aan de electorale infrastructuur en vele toegangswegen. Zo zouden er bijna 300 kiescentra zijn vernield. De overheid zou volgens de CEP ook niets doen aan de gedeelde verantwoordelijkheid om deze problemen aan te pakken.

De voorzitter van de CEP, Léopold Berlanger, heeft in een brief op 27 oktober interim-president, Jocelerme Privert, tien dagen de tijd gegeven om de 280 beschadigde stembureaus te herstellen. Ook zou de overheid moeten zorgen voor begaanbare toegangswegen naar 161 andere kiesbureaus en stemkaarten moeten verstrekken aan kiezers die hun kaarten tijdens de orkaan hebben verloren. Veertig scholen die normaal gebruikt worden als stembureaus moeten worden vrijgemaakt, eist de CEP. In deze scholen zijn slachtoffers van de orkaan tijdelijk gehuisvest. Berlanger wijst erop dat als de overheid niet voldoet aan deze eisen, er geen verkiezingen zullen worden gehouden.

Berlanger was duidelijk op dit punt. Hij stelt dat hij "ervan overtuigd is dat alleen de versnelde uitvoering van deze bepalingen, hen in staat zal stellen om de deadline van 20 november voor de verkiezingen te respecteren. De CEP blijft gemobiliseerd om samen te werken met de uitvoerende macht om dit doel te bereiken."

Volgens de electorale adviseur Jean Simon Saint-Hubert, zal de CEP een besluit moeten nemen op basis van haar missie als de verkiezingen niet op 20 november worden gehouden. Saint-Hubert impliceert daarmee dat nog een mislukking door de CEP zou kunnen leiden tot de massa ontslag van de kiesraad. Die wending zal nog meer onzekerheid en chaos creëren in het land waar orkaan Matthew begin oktober dood en verderf heeft gebracht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May