Weinig kennis over behandelingstraject na een beroerte
29 Oct 2016, 04:27
foto
Vandaag is het Wereld Beroerte Dag. Personen bezig met ergotherapie. (Foto: Tanya Frijmersum)


Vandaag, 29 oktober, is het Wereld Beroerte Dag en ook in Suriname wordt hier aandacht aan geschonken. Gezien vele risicofactoren voor hart- en vaatziekten nog overduidelijk aanwezig zijn, zoals hoge bloeddruk, overgewicht en inactiviteit, is het niet te verwachten dat het aantal mensen dat een beroerte krijgt, snel afneemt.

Alleen al in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo komen er dagelijks ongeveer 5-6 personen binnen op de SEH die een beroerte oftewel een stroke gehad hebben. Dat is dan iets van 1825-2190 mensen per jaar die te maken zullen hebben met functieverlies als het tegenvalt. Ook de familie of directe omgeving zal de nodige aanpassingen moeten maken indien een familielid nu in een rolstoel terecht komt of veel hulp nodig heeft met eenvoudige taken zoals aan- en uitkleden. Vergeleken met 15 jaar terug valt het ook op dat het niet zo vaak meer gaat om personen van 65+, maar zeker ook jongere mensen van in de vijftig of zelfs in de veertig!

Momenteel zijn er maar twee ergotherapeuten werkzaam in het Revalidatie centrum en AZP en velen in de gemeenschap weten niet wat ergotherapie is of waar deze dienstverlening te halen is. Men is eerder bekend met Fysiotherapie en soms ook met logopedie. Echter komt het nog vaak genoeg voor dat men niet doorverwezen wordt of te laat. Cliënten weten ook niet dat ze zelf direct een afspraak kunnen maken, afhankelijk van hun verzekering.

In aanloop naar ‘World Stroke Day’ was er afgelopen maandag een informatie ochtend in het Diakonessenhuis en daarnaast ook een kort programma op Radio 10. Vrijdag was er een mini-informatiebeurs in het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ). Het personeel van SVZ en de poli bezoekers maakten goed gebruik van de diverse informatiestands.

Naast ergotherapie waren ook de afdeling Fysiotherapie en logopedie van SVZ vertegenwoordigd, alsook de diabetes educatie waar men bloeddrukmetingen kon doen. Ook bedrijven die hulpmiddelen verschaffen die het verplaatsen vergemakkelijken.
De Vereniging Verder na een Beroerte die onlangs haar tienjarig jubileum vierde, was ook van de partij. Men maakte de conclusie dat haast niemand op de hoogte is dat er een mogelijkheid is voor cliënten na een beroerte om lotgenotencontact te hebben. De VVB komt bij elkaar elke tweede donderdag van de maand in het Revalidatie centrum aan de Margarethalaan 46.
Het thema voor dit jaar van Wereld Beroerte Dag is: Zie de feiten onder ogen. Een beroerte is behandelbaar.

Laat het niet zover komen dat u een beroerte krijgt, maar zorg ervoor dat u leefstijladvies opvolgt en indien u al een beroerte hebt, maak dan goed gebruik van de bestaande faciliteiten.


Tanya Frijmersum
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May