Badrising: Suriname biedt veel handelsmogelijkheden
25 Oct 2016, 10:04
foto
Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken met haar ambtgenoot Mohamed Dr Asim van de Malediven in Tashkent, Uzbekistan.


Suriname biedt veel mogelijkheden voor handel en investeringen. Dat heeft minister Niermala Badrising gezegd in Uzbekistan tijdens de 43e top van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC). Ze heeft opgeroepen voor “meer solidariteit” tussen ontwikkelingslanden, die volgens haar één van de belangrijkste principes van het buitenlands beleid van de regering is.


De bewindsvrouw heeft de omstreden conflicten waarmee de islamitische wereld wordt geconfronteerd vermeden en heeft “zachte diplomatie” gebruikt om sterkere economische banden en betrekkingen met OIC-lidstaten te smeden, schrijft Caribbean News Now.

"Suriname voorziet dat deze kansen kunnen worden benut als we de bilaterale samenwerking en de samenwerking binnen de OIC verder kunnen versterken en we blijven samenwerken met andere OIC-lidstaten in de multilaterale arena," zegt Badrising. "Wij zien de Zuid-Zuid samenwerking als een belangrijk instrument voor duurzame ontwikkeling," heeft ze eraan toegevoegd. Ze heeft opgemerkt dat binnen deze context de regering de vele “mogelijkheden die misschien beschikbaar zijn voor trilaterale samenwerking met andere lidstaten binnen de werksfeer van de OIC” worden verkend.

Badrising heeft de OIC-top van ministers van Buitenlandse Zaken voorgehouden dat Suriname “enorme reserves aan natuurlijke hulpbronnen heeft zoals goud, bauxiet, olie en andere mineralen en dat het land beschikt over een overvloed aan landbouwgrond en zoetwaterreserves.” Volgens de bewindsvrouw is Suriname voortvarend bezig met nieuwe wetgeving om zijn grondstoffen afhankelijke economie te diversifiëren en is hij op zoek naar meer directe buitenlandse investeringen van de OIC-landen. Ze onderkent dat de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) - de financieringsarm van de OIC- één van de grootste financiële partners in Suriname aan het worden is. “De IsDB bevordert de inspanningen om duurzame groei en ontwikkeling in Suriname te realiseren.”

Badrising heeft de OIC- ministers eraan herinnerd dat Suriname het eerste land in Zuid-Amerika is waar gecertificeerd islamitisch bankieren mogelijk is. Suriname wil op dit gebied samenwerking met Bahrein. “Met de certificering van één van onze particuliere banken - de Trustbank- en met de steun van de private sector in het land, is Suriname nu ingesteld om de poort voor islamitisch bankieren in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied te worden. Zo kunnen het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika worden verbonden met andere continenten.” De bewindsvrouw heeft ook bilaterale gesprekken gevoerd met de Verenigde Arabische Emiraten, Indonesië en de Malediven. De top is gehouden op 18 en 19 oktober in Tashkent, Uzbekistan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May