Santokhi zal levensbedreigende situaties goed coördineren
17 Oct 2016, 06:04
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi met de jongerencommissie die hij zondag heeft geïnstalleerd in Commewijne.


Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, deelt mee dat hij met politiek Nederland heeft afgesproken om 'goed te coördineren' wanneer er zich levensbedreigende situaties, als gevolg van de crisis voordoen. “Wij zijn van mening dat we slechts op 40% van de crisis zitten en ze treft nu al zodanig dat u geen zuurstof binnenkrijgt,” haalt Santokhi aan. “Ik moet er alles aan doen dat we geen tweede Venezuela worden. Daarom ben ik erop uitgetrokken om overheden, internationale instellingen en diaspora gemeenschappen te informeren over de crisis in Suriname,” deelt Santokhi mee. De VHP-voorzitter heeft harde afspraken kunnen maken, deelt hij mee.

Santokhi is zaterdag na ruim zes weken teruggekeerd van een buitenlandse missie. Hij heeft zondag in Commewijne een jongerencommissie van de oranje-partij geïnstalleerd. Hoewel de partijvoorzitter duidelijk maakt dat hij eerst aan het hoofdbestuur dient te rapporteren over de missie, heeft hij voor de jongeren toch een tipje van de sluier gelicht. Hij heeft hen haarfijn uitgelegd waarom de missie nodig was. De situatie in het land wordt met de dag erger, als het beleid niet omgebogen wordt, wordt het funest. Het is zaak dat er hulp buiten gezocht wordt, meent Santokhi. Hij vreest voor een humanitaire en een sociale crisis.

Anders dan de regering beloofd had dat de economie met 4 procent zou groeien, is deze juist gekrompen met 7 procent, haalt Santokhi aan. “Dit betekent 7 procent achteruitgang, minder bedrijvigheid, minder import. Dat zal sowieso leiden tot een dalende koers. Sommige mensen zijn in een hoerastemming maar het komt niet door beleid maar door de inkrimping.” Santokhi voorspelt dat de inkrimping voorlopig niet zal stoppen. “De handelszaken en supermarkten zullen leger worden, de medicijnen langzaam verdwijnen. Je moet bidden dat je niet ziek wordt in dit land.”

“Ik heb aan het buitenland duidelijk gemaakt dat die grens van humanitaire crisis dichterbij komt,” geeft politicus aan. In Nederland heb ik een platform achtergelaten. Manodj Hindori, voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad, is afgereisd naar Nederland. Met leden van de Tweede Kamer en de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken heeft Santokhi een afspraak gemaakt om de zaak goed te coördineren. Elk leven wat we hier kunnen redden is belangrijk. Niet voor de regering, want zij kan naar het buitenland voor hulp wanneer zij of haar kinderen ziek zijn. Jij blijft achter met de onmogelijkheden.”

Santokhi merkt op dat het aan de samenleving ligt hoelang zij onder de situatie gebukt wil gaan. Klagen vanuit de zijlijn gaat niet veel opleveren. “Zelfs het IMF is ontevreden met het beleid van de regering,” haalt hij aan. Die tweede tranche die die overgemaakt moest worden, is aangehouden. Omdat IMF ontevreden zou zijn met het beleid, zegt de politicus. "Toen wij als oppositie het IMF erop wezen dat deze regering zich niet kan houden aan afspraken, heeft men ons belachelijk gemaakt. Kijk wat IMF nu zegt.” Santokhi geeft de jongeren mee dat zijn missie behoorlijk veel kansen voor hen heeft opgeleverd. Die worden sowieso in het crisisbeleid van de VHP meegenomen, garandeert hij.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May