Klimaatverandering heeft invloed op agrarische sector
16 Oct 2016, 06:52
foto


Op Wereldvoedseldag vandaag staat het thema 'Klimaatverandering en de agrarische sector' centraal. Door de effecten van klimaatverandering is het nodig om de manier waarop voedsel wordt geproduceerd aan te passen. Deze aanpassing is belangrijk om voedselzekerheid op een duurzame manier te kunnen garanderen voor de steeds toenemende wereldbevolking. Dit jaar wordt extra aandacht gevestigd op peulvruchten.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) benadrukt dat een groot deel van het voedsel van de wereldbevolking over het algemeen wordt geproduceerd door landbouwers, vissers, en veehouders die deze beroepen in gezinsverband uitoefenen. Het is gebleken dat deze groep doorgaans een kleine rol speelt bij vervuiling van de atmosfeer door bijvoorbeeld de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Deze groep is de eerste die slachtoffer wordt van natuurlijke- en/of door de mens veroorzaakte rampen. Opmerkelijk is dat rampen de laatste tijd steeds toenemen in frequentie en intensiteit. De agrarische sector is zeer gevoelig voor de effecten van klimaatverandering.

Ook in Suriname zijn de effecten van klimaatverandering merkbaar; de veranderlijkheid in de seizoenen voor wat betreft de hoeveelheid en duur van regen hebben gevolgen voor de landbouwsector. Er valt meer neerslag dan normaal binnen korte tijd of binnen opeenvolgende dagen, waardoor landbouwarealen te lijden hebben van wateroverlast. Daartegenover zorgen hogere temperaturen dan normaal voor een tekort aan water voor irrigatie en een stagnatie in de groei en ontwikkeling van gewassen, constateert LVV.

Een alternatief voor klimaatverandering is het verbouwen van gewassen in plantenkassen, die LVV al jaren stimuleert. Binnen de visserijsector is de klimaatverandering ook merkbaar. De zeespiegel en de temperatuur van het water stijgen, het vaker voorkomen van stormen, orkanen, kusterosie, en veranderde onvoorspelbare weers- en vismigratiepatronen, hebben allemaal een negatieve invloed op dit middel van bestaan. Eveneens is de veeteeltsector niet uitgesloten voor de gevolgen van klimaatverandering. Door teveel neerslag in een korte periode, afgewisseld met te lange perioden van droogte, heeft het vee niet optimaal te grazen, omdat het grasland onder water komt te liggen of het weidegras uitdroogt; de nadruk op peulgewassen in relatie tot een goede gezondheid voor mens en dier.

Zoals elk jaar kiest de Wereldvoedselorganisatie FAO voor een bepaald gewas dat zij belicht als een centraal punt voor het heel jaar. Dit jaar is gekozen voor 'peulgewassen'. Zij zijn van groot economisch- en gezondheidsbelang, omdat deze eiwitrijke landbouwgewassen zoals bonen, erwten, pinda’s sojabonen, pesi-soorten enzovoorts een grote rol spelen binnen de voedselvoorziening. Peulgewassen worden bij de dagelijkse huishouding veel gebruikt zoals bruine bonen. Verder verrijken deze gewassen de bodem met stikstof, hetgeen voor grotere vruchtbaarheid zorgt. Wereldvoedseldag wordt wereldwijd gevierd in meer dan 150 landen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May