Thailand begint rouwperiode van een jaar
15 Oct 2016, 10:56
foto
Werkers draperen zwart en witte banners bij het koninklijk paleis in Bangkok in teken van rouw. (Foto's: Reuters)


Thailand is officieel een rouwperiode van een jaar begonnen. Het lichaam van koning Bhumibol Adulyadej is vrijdag van het ziekenhuis in Bangkok waar hij donderdag is overleden, vervoerd naar de Grand Palace. De koninklijke processie passeerde tienduizenden rouwenden die zich in zwarte kleding met portretten van de koning langs de wegen hadden verzameld.

Het hoofd van de koninklijke adviesraad van Thailand zal fungeren als regent, terwijl het land treurt over de dood van de koning en wacht totdat zijn zoon hem officieel opvolgt. Rouwenden hebben vanmorgen voor zonsopgang buiten de rivierzijde van het paleis in Bangkok kaarsen aangestoken en gebeden gereciteerd. Het ontzielde lichaam van de koning zal maanden liggen op het paleis voordat er een traditionele koninklijke crematie zal plaatsvinden.

Koning Bhumibol was met zijn 88 jaren ‘s werelds langst regerende monarch. De regering heeft gezegd dat kroonprins Vajiralongkorn samen met de mensen wil rouwen en dat hij de formele opvolging laat totdat het parlement hem zal uitnodigen om de troon te over te nemen.

Vicepremier Wissanu Krea-ngam heeft in een interview op de staatstelevisie gezegd dat er geen onzekerheid bestaat over de opvolging, maar dat in de tussentijd het hoofd van de machtige Adviesraad zal instappen als regent. "Er moet voorlopig een regent zijn om geen leemte te creëren," liet Wissanu weten. "Deze situatie zal niet lang duren,” heeft hij eraan toegevoegd, zonder de naam van het hoofd van de Adviesraad, de 96-jarige Prem Tinsulanonda, een voormalige legerleider en de premier te noemen.

Kroonprins Vajiralongkorn geniet niet dezelfde aanbidding die zijn vader gedurende een leven lang op de troon heeft verdiend. Hij is drie keer getrouwd en gescheiden en heeft een groot deel van zijn leven doorgebracht buiten Thailand, vaak in Duitsland. Voor de 67 miljoen inwoners van Thailand was koning Bhumibol een vader. Het gros van de Thais kennen geen andere koning en de foto van koning Bhumibol hing is bijna elk huis, elke school en kantoor. De koning verkeerde in de afgelopen jaren in slechte gezondheid.

Vandaag zijn winkelcentra open en de regering heeft gezegd dat bars zaken kunnen blijven doen, maar dat entertainment evenementen en festiviteiten na dertig dagen moeten worden gehouden. Een aantal lokale sportwedstrijden, zoals voetbal-en golftoernooien is geannuleerd of uitgesteld. De Thaise Voetbalassociatie heeft gezegd dat zij een WK-kwalificatie wedstrijd tegen Australië op 15 november buiten het land probeert te spelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May