Minister Van Dijk-Silos: Geen conflict met Politiebond
15 Oct 2016, 00:33
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie betreurt het dat de Surinaamse Politie Bond (SPB) een dienstrooster waarmee eerst proefgedraaid wordt, maakt tot een conflict. Als het nieuwe dienstrooster nu landelijk ingevoerd wordt, zullen politieambtenaren meer dan 15 uren per etmaal werken. Dat is niet verantwoord, vindt de bewindsvrouw. Vandaar dat zij voorgesteld heeft om een pilotfase in te lassen. Na evaluatie wordt in december een besluit genomen.

De minister om een reactie gevraagd over de algemene ledenvergadering die voor maandag is uitgeschreven, zegt aan Starnieuws dat zij nog steeds openstaat voor dialoog. Zij meent dat er sprake is van een meningsverschil. Zij heeft ondanks de afzegging van de bijeenkomst in het weekend, toch nog gesproken met bondssecretaris Milando Atompai die haar opbelde. Van Dijk-Silos zegt dat ze op basis van gegevens die op Facebook zijn geplaatst, besloten heeft de bijeenkomst die gepland was op Republiek, af te zeggen. "Maar dat betekent niet dat er geen dialoog meer is," stelt de minister.

"Ik vind het ook erg dat de president met de haren erbij gesleept wordt," zegt de minister. Het gaat hier om een dienstrooster waar de korpsleiding een commissie voor heeft benoemd. Ook de SPB participeert in de commissie. Het gaat niet om belangen van werknemers die geschaad worden, maar om de indeling van het werk. Van Dijk-Silos legt uit dat het nieuwe rooster eerst goed moet werken in de praktijk, voordat het landelijk kan worden ingevoerd. Er moeten meer aanpassingen gepleegd worden, zoals het opleiden van rekruten. 110 rekruten moeten worden getraind. Met de huidige hoeveelheid politieagenten zal er juist sprake zijn van overbelasting in plaats van verlichting.

De minister hoopt niet dat de SPB besluit om actie te voeren. "Maar wij zullen alle voorzorgsmaatregelen nemen om de veiligheid van de burgers te waarborgen," zegt Van Dijk-Silos. Zij is in vergadering met de leiding van het Korps Politie Suriname. Er zal bijstand worden gevraagd van Defensie. De minister hoopt dat zaken via dialoog worden opgelost.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May