SPB houdt spoed alv maandag; korpschef reageert later
15 Oct 2016, 00:01
foto
Het bestuur van de Surinaamse Politiebond tijdens een spoed persconferentie vrijdag. In het midden voorzitter Raoul Hellings. Tweede van links secretaris Milando Atompai. (Beeld: René Gompers)


De Surinaamse Politiebond (SPB) houdt maandag een spoed algemene ledenvergadering. Directe aanleiding is, dat het nieuwe werkrooster, dat per vandaag, 15 oktober ingaat, niet landelijk wordt toegepast. Korpschef Agnes Daniel houdt zaterdagmiddag een persconferentie over "onjuiste informatieverstrekking vanuit de SPB". Het bondsbestuur vindt dat met korpschef Daniel het niet valt te redden. Zij zou niet bereid zijn te communiceren. Wat de leden zullen beslissen maandag, dat zal gebeuren. "Dan moeten de president, de minister en de korpschef instaan voor de consequenties," stelde de SPB tijdens een spoedpersconferentie vrijdag.

Het nieuwe werkschema houdt volgens de SPB in dat er een betere rustperiode is ingebouwd voor de politieambtenaren. Er zal een maand lang proefgedraaid worden met het nieuwe werkrooster. De leden zijn verhit geraakt toen hen is medegedeeld dat de proef niet landelijk, maar slechts in enkele ressorten in verschillende regio's gedraaid zal worden. Komt nog bij kijken dat de relatie tussen de politiebond, de korpschef en de minister van Justitie & Politie hierdoor erg verstoord is geraakt. Er zou een gesprek zijn met de minister, de korpsleiding en het bestuur van de bond op Republiek dit weekend. De minister heeft dit afgezegd, maar vergadert wel met de korpsleiding. Het bestuur vindt de houding van de bewindsvrouw niet in de haak.

De leden zijn zwaar teleurgesteld en verhit, omdat de verlichting niet meer komt met het nieuwe dienstrooster, meent de SPB. Politiemensen zitten momenteel met een dienstrooster dat teveel van hen vergt, geeft bondssecretaris Milando Atompai aan. "We hebben een systeem waarbij politiemensen een nachtdienst draaien van 9 uur ’s avonds tot zes uur ’s morgens. Ze melden zich weer aan om 1 uur ’s middags om een dienst te draaien van twee uur 's middags tot negen uur ‘s avonds. Je meldt je om zes uur ‘s morgens weer aan voor de ochtenddienst,” legt Atompai uit. "Dit is onkan. Je kunt niet meer dan negen uren per etmaal werken.” De extra uren worden niet opgenomen als overwerk.

Leden beslissen
Afgesproken was dat per 1 september een nieuw rooster zou ingaan. Daar is niets van terechtgekomen, omdat de korpschef niet op de hoogte zou zijn gesteld hierover door minister Van Dijk-Silos. De werkrelatie kwam sindsdien onder druk te staan, omdat bij de volgende bijeenkomsten om het project van de grond te krijgen, er steeds meer muren werden opgeworpen, deelt Atompai mee.
"Zo wilde de minister het project niet landelijk meer, maar beperken tot tien ressorten in de verschillende regio's. Haar op andere gedachten brengen, is onmogelijk geworden. De bond geniet niet de steun van de korpschef," geven de bestuursleden aan.

De bond is sinds zijn aantreden keihard bezig om de werkomstandigheden van het politiekorps verbeterd te krijgen, deelt bondsvoorzitter Raoul Hellings mee. “We begrijpen de financiële situatie van de regering. We hebben daarom het aspect van loonsverhogingen even ‘on hold’ gezet. Op dit moment is er primair behoefte aan verbeterde werkomstandigheden, zoals het aanpakken van een mensonwaardig dienstrooster.” De leden zijn boos, omdat zij zwaar gerekend hadden op de langverwachte verlichting, deelt Hellings mee. Hij benadrukt dat de lijnen voor communicatie altijd open zijn geweest en zullen blijven. Hellings zegt niet dat de bond oproept tot staken. Hij laat de zaak over aan de leden. “Maandag zullen de minister en de president instaan voor de consequenties. Wat zij willen is voor hen. We zullen dit voorleggen aan de alv. De leden zullen beslissen.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May