Universiteitsstudenten voeren actie om voortzetten studie
14 Oct 2016, 12:22
foto
Studenten van de Anton de Kom Universiteit hebben de toegangspoort tot het complex afgesloten.
(Foto's: Raoul Lith)


Studenten van de Anton de Kom Universiteit die afgeschreven worden omdat zij te lang doen over de studie, hebben vandaag geprotesteerd bij de ingang van het complex. Zij vinden dat er met twee maten wordt gemeten. Er zijn bijkans vijfhonderd studenten die de studie niet meer kunnen volgen. Zij vinden dat de minister slechts gekeken heeft naar het collegejaar 2013-2014, maar het gaat om veel meer studenten.

Ook de Werknemers Federatie Anton de Kom Universiteit (WFU) heeft actie gevoerd. Hierin zijn verenigd de bond Technisch en Administratief Personeel Universiteit, de Bond Personeel Medisch Wetenschappelijk Instituut en de Celos Werknemers Organisatie. Vakbondsleider Hugo Blanker zegt in gesprek met Starnieuws dat veel zaken die een jaar geleden reeds uitgevoerd moesten worden, zijn blijven liggen. De actie is samengevallen met die van de studenten, die ook de ondersteuning geniet van de federatie. Blanker voert aan dat studenten de gelegenheid moeten krijgen om hun studie af te ronden. Het gaat om de toekomst van de jongeren en bovendien vindt er kapitaalsvernietiging plaats door hen af te schrijven.

Roché Foe-A-Man deelt mee dat er verschillende brieven geschreven zijn naar de leiding van de Faculteit der Technologische Wetenschappen (FTeW) en het universiteitsbestuur, maar de resultaten zijn uitgebleven. Hij legt uit dat slechts 11% van tweehonderd studenten een vak heeft gehaald. De fout kan niet alleen in de schoenen van de studenten worden geschoven. Foe-A-Man vindt ook dat minister Robert Peneux de problemen van de jaren vóór 2013 niet van zijn bord kan afschuiven. Hij vindt dat de bewindsman een vertekend beeld heeft gegeven in De Nationale Assemblee gisteravond.

De studenten zullen doorgaan met hun actie tot er een bevredigende oplossing is gevonden. Ook de WFU wil dat invulling gegeven wordt aan de overeenkomsten die eerder zijn gesloten. De actie heeft gemaakt dat er lange files ontstonden op de Leysweg en dat de hertentamens niet door zijn gegaan vandaag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May