Peneux heeft oplossing voor studielimieters; toch acties
14 Oct 2016, 04:19
foto
Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. (Beeld: DNA)


Minister Robert Peneux (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) heeft aangegeven in De Nationale Assemblee dat een oplossing is gezocht voor studenten van het collegejaar 2013-2014 die afgeschreven zouden worden. Hij heeft met hen gesproken en gevraagd om in afzonderlijke brieven aan te geven wat het probleem is. 120 individuele brieven heeft de minister ontvangen en er kennis van genomen. De studenten hebben de gelegenheid om de tentamens te maken. Zij krijgen ook extra colleges om de vakken te kunnen halen.

Terwijl de minister in het college aangaf het probleem besproken te hebben en de kwestie opgelost is, zei vicevoorzitter Melvin Bouva dat hij een bericht heeft gekregen waarbij opgeroepen wordt om vrijdag 7 uur actie te voeren op de campus. Alles zal worden platgelegd volgens het bericht. Peneux zei het bericht ook te hebben gekregen, maar hij kan niet vooruitzien wat er vrijdagochtend zal gebeuren. De minister is voorstander van dialoog. Hij zal afhankelijk van de situatie hierop inspelen.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons voerde aan dat het probleem van studielimieters al jaren speelt. Het gaat om een structureel probleem dat opgelost moet worden. Het duurt te lang. Peneux is het eens met de Assembleevoorzitter dat het om een structurele aangelegenheid gaat. Hij deelde mee dat studenten bij drie natuurkunde docenten twee keer een tentamen voor hetzelfde vak hebben gemaakt, maar alle zes keren het niet gehaald hebben. Het kan dan niet bij de docent liggen.

Patricia Etnel (NPS) stelde dat de leermethode van de middelbare scholen niet aansluit op de Opleiding van Leraren en de Universiteit. Er wordt te weinig gedaan aan onderzoekend leren. De wijze waarop studenten begeleid worden, laat veel te wensen over. De bewindsman is het volledig eens met het Assembleelid. Wat Simons betreft moet vanaf de basisschool de leermethode worden aangepast. Kinderen moeten niet uit stencils lessen uit het hoofd leren.

Aan het eind van de discussie, waar Simons benadrukte dat er een structurele oplossing moet komen, zei Peneux dat hij een oplossing heeft. "Het gaat afhangen van hoe tof wij willen zijn". Omdat er maar één universiteit is denken sommigen dat er geen keus is. "Maar misschien moeten wij een open universiteit en een tweede universiteit overwegen, laat de concurrentie komen. En als het leegloopt, dan loopt het leeg". Simons vond het raadzaam om deze discussie niet voort te zetten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May