Vorswijk: Medische zorg binnenland in elkaar gedonderd
13 Oct 2016, 06:42
foto
Assembleelid Dinotha Vorswijk (foto: DNA)


"De medische zorg in het binnenland staat op het punt in elkaar te donderen. Behalve dat de zorg de laatste tijden verre van stabiel is, worden we dagelijks geconfronteerd met de gevolgen hiervan. Tot deze conclusie komt Assembleelid Dinotha Vorswijk (ABOP) uit Sipaliwini. De Medische Zending heeft haar diensten drastisch verhoogd. Deze zijn onbetaalbaar voor de Surinamers in het binnenland, geeft de politica aan, die graag verandering hierin wil hebben.

De Medische Zending is voor ruim 90% verantwoordelijk voor de medische zorg in het binnenland. Behalve dat er al een schaarste is aan medicamenten, zijn de marktconforme prijzen helemaal niet te doen voor de groep hulpbehoevenden tussen 17 tot 59 jaar, zegt Vorswijk. Deze groep is aangezegd de Bazokaarten op te halen bij het Staatziekenfonds in Paramaribo. Dit brengt in deze moeilijke tijd heel wat kosten met zich mee. De informatie aan deze groep is ook niet goed doorgespeeld, vindt het Assembleelid. Nu worden de mensen met de feiten geconfronteerd over de prijzen. Indien ze niet kunnen betalen, worden ze ook niet geholpen. De prijzen gelden voor eenieder die geen Bazokaart heeft of niet verzekerd, geeft Vorswijk aan.

Het gaat dus niet alleen om bevallingen en kraamzorg voor een bedrag van SRD 2238. Het gaat om de totale zorg met schrikbarende hoge prijzen die gewoon onbetaalbaar zijn voor deze mensen die het al moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook vraagt ze zich af hoe het staat met de subsidie aan Medische Zending. Indien deze is komen weg te vallen, laat het publiek dat ook weten.

Iedere Surinamer heeft recht op goede gezondheidszorg. Het binnenland is moe dat structureel dit recht hem wordt ontnomen, zegt Vorswijk. "Temeer omdat we weten dat het binnenland achtergesteld is en de bewoners minderbedeeld zijn. Ik doe een oproep aan de regering, met name de president, om zo snel als mogelijk deze situatie te bekijken en met een oplossing te komen. Het is niet te doen dat de prijzen van goederen en en diensten elke dag de lucht ingaan. Er is geen gedegen controle en de mensen verpauperen verder," stelt Vorswijk.

Ala-D Media

U kunt de tarieven hier downloaden
pdf-icon.gif Tarieven_Medische_Zending.jpg     pdf-icon.gif Tarieven_vervolg.jpg                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May