Orkaan Nicole stevent af naar Bermuda
12 Oct 2016, 10:24
foto
Orkaan Nicole neemt toe in kracht en zal naar verwachting in de buurt van Bermuda passeren.


Na orkaan Matthew de vorige week, dient orkaan Nicole zich versterkt aan. Er is een orkaan waarschuwing gegeven voor Bermuda. Vanavond zal Nicole Bermuda naar verwachting als een categorie twee orkaan aandoen. Vanmiddag begint het stormweer al op dit Caribische eiland.

Het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) in Miami heeft dinsdag gezegd dat het oog van orkaan Nicole zich ongeveer 565 kilometer ten zuid-zuidwesten van Bermuda bevindt. Het weersysteem verplaatst zich met een snelheid van 7 kilometer per uur naar het noordwesten. In de avond heeft Nicole zich noordwest naar noord-noordwest verplaatst met een draai naar het noorden. De tropische storm neemt in kracht toe, verplaatst zich vanmorgen sneller en zal laat vandaag een draai maken naar het noordoosten.

Op zijn voorspelde spoor zal het centrum van Nicole Bermuda naar verwachting vanavond naderen, waarna het donderdag in de buurt van Bermuda passeert. Gegevens van een Air Force Reserve Hurricane Hunter toestel tonen maximale aanhoudende winden in de buurt van 130 kilometer per uur met hogere windvlagen. Laat op de woensdag zal Nicole sterke orkaankracht hebben opgedaan.

De orkaankracht breidt zich tot 45 kilometer buiten het centrum van Nicole, terwijl de windstoten tot 185 kilometer naar buiten voelbaar zijn. Het weersysteem zal volgens voorspelling zorgen voor kustoverstromingen in Bermuda. In de buurt van de kust, zal de vloed gepaard gaan met grote verwoestende golven.

Nicole zal tot en met donderdag waarschijnlijk 8 tot 13 centimeter regen meebrengen voor Bermuda. Deiningen veroorzaakt door Nicole zullen in de komende dagen gevaarlijke surf condities en muistromingen creëren.

Het Caribisch Gebied is vorige week getroffen door orkaan Matthew, de krachtigste storm in tien jaar. In Haiti zijn als gevolgen van Matthew minstens 1.000 doden gevallen en ongeveer dertig in Florida, Georgia en de Carolina’s. In Haiti heeft Matthew extreme verwoesting aangericht, terwijl in North Carolina de noodtoestand is uitgeroepen als gevolg van wijdverspreide overstromingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May