Partner Staatsolie verkiest financiën boven goud
11 Oct 2016, 05:05
foto
Financieel directeur Staatsolie, Agnes Moensi-Sokowikromo. (Foto: Staatsolie)


Stille partner Staatsolie Maatschappij Suriname verkiest een financiële uitkering boven een aandeel in goud uit de Merian goudmijn. “De middelen zullen gebruikt worden voor de bedrijfsactiviteiten van Staatsolie, zoals verdere investeringen en aflossingen”, zegt financieel directeur Agnes Moensi-Sokowikromo aan Starnieuws.

In november 2014 tekende Staatsolie een commanditaire overeenkomst met Surgold, nu Newmont Suriname. Als stille vennoot, neemt zij met 25% deel in alle kosten en opbrengsten. Het goudbedrijf kondigde vorige week de eerste commerciële productie aan. “De uitkering vindt plaats zodra er goud wordt verkocht. Dit kan meerdere keren per maand het geval zijn.” De financiële uitkering kan op elk moment worden omgezet in de optie voor goud. Staatsolie zal over dit bedrag (inkomsten) in Amerikaanse dollars, ook 36% inkomstenbelasting aan de Staat betalen.

Afgelopen vrijdag gaf Adriaan van Kersen, managing director Newmont Suriname aan dat het bedrijf nog bezig is de cijfers van de totale investering te finaliseren. “Wij denken dat wij een kleine US$ 150 miljoen onder het budget zijn binnengekomen”, zei hij. Moensi bevestigt dat de bedragen nog niet finaal zijn, “en de investering ook nog niet volledig is afgerond”. De eerste tekens over de besparing heet Staatsolie welkom. Dit betekent ook een besparing op de investeringsgelden. Het oliebedrijf heeft tot begin van dit jaar de 25% van deze middelen kunnen opbrengen. In april gaf minister Gillmore Hoefdraad van Financiën aan dat de Staat met 5% inkomt, omdat Staatsolie nog maar 20% kon voldoen. Moensi deelt mee dat de uitkering dan ook op deze basis van 20% - 5% zal geschieden.

Staatsolie heeft als stille vennoot het recht om alle informatie bij het goudbedrijf op te vragen. Als partner heeft zij ook in de historische kosten (2004 – 2014) van het goudbedrijf bijgedragen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May