DNA dinsdag in openbare vergadering bijeen
10 Oct 2016, 18:36
foto
De Nationale Assemblee komt dinsdag in openbare vergadering bijeen.


De Nationale Assemblee buigt zich dinsdag over de ontwerpwet 'Overname en Overdracht tenuitvoerlegging Strafvonnissen'. Het gaat om buitenlandse strafrechtelijke beslissingen en de overdracht van de tenuitvoerlegging van Surinaamse strafrechtelijke beslissingen naar het buitenland. Deze wet heeft te maken met de bestrijding van de criminaliteit, met name de grensoverschrijdende criminaliteit. De internationale samenwerking op strafrechtelijk gebied is bijzonder belangrijk, staat in de memorie van toelichting.

De uitlevering en de zogeheten 'kleine rechtshulp' zijn instrumenten, die gebruikt kunnen worden om uitvoering te geven aan die samenwerking. Hierover zijn er op nationaal niveau wettelijke regelingen van kracht. In de ontwerpwet zijn voorwaarden opgenomen rond de overname van buitenlandse rechterlijke beslissingen. De voorlopige maatregelen zijn opgenomen over de aanhouding, inverzekeringstelling, bewaring en inbeslagneming. Deze voorlopige maatregelen kunnen worden getroffen, indien de verwachting bestaat dat een in het buitenland opgelegde sanctie, in Suriname ten uitvoer zal worden gelegd.

In de ontwerpwet zijn regels over de procedure van tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen, die in het buitenland zijn gewezen. Verder bevat de wet de procedure voorschriften met het oog op de tenuitvoerlegging in het buitenland van in Suriname gewezen strafrechtelijke beslissingen.

De commissie die de behandeling van de ontwerpwet voor de openbare behandeling heeft voorbereid, wordt voorgezeten door Keshopersad Gangaram Panday. Verder hebben in de commissie zitting: Ruchsana Ilahibaks, Roché Hopkinson, Raymond Sapoen, Naomi Samidin, Wendel Asadang en Stephen Tsang. Het is opvallend dat geen van de oppositionele fracties deel uitmaakt van de commissie van rapporteurs.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May