NPS: Gelijkheid voor alle Surinamers
09 Oct 2016, 03:03
foto


Bij de viering van Marrondag op maandag 10 oktober benadrukt de Nationale Partij Suriname (NPS) haar streven naar gelijkheid voor alle burgers van dit land. Deze gelijkheid mag zich niet amper uiten in de acceptatie van de afkomst en cultuur, maar sterker nog heeft die betrekking op de ontwikkelings- en ontplooiingsmogelijkheden van deze Surinamers.

Wanneer wij stilstaan bij ontwikkelngsvraagstukken, brengt de NPS in herinnering dat zij in verschillende perioden toen zij in de regering was, ervoor heeft gezorgd dat onderwijs gebracht werd naar de verre binnenlanden waar grote groepen van de marronbevolking woonachtig zijn. Daarbij is ook meegenomen dat een mens zich niet optimaal kan ontwikkelen indien er geen sprake is van goede gezondheidszorg. Ook hierin heeft onder andere de NPS een voorname rol gespeeld door het bouwen van poliklinieken in de verafgelegen gebieden.

Met de herdenking van Marrondag wordt stilgestaan bij het feit dat op 10 oktober 1760, 256 jaar geleden, de ondertekening heeft plaatsgevonden van de vredestraktaten tussen de toenmalige koloniale heersers en de Ndyuka. De eerste viering van de Dag der Marrons vond pas plaats op donderdag 10 oktober 1974. Het is niet voor niets dat zoveel jaren geleden voorouders van de marrons hebben gestreden tegen onderdrukking en lotsverbetering eisten. De eisen hadden veelal betrekking op het erkennen van de menselijke waardigheid van de in stammen levende groepen.

Wanneer anno 2016 blijkt dat er opnieuw strijd gevoerd moet worden aangaande erkenning van hun grondenrechten en goede gezondheidszorg ziet de NPS zich genoodzaakt om de regering op te roepen om deze ernstige vorm van verval een halt toe te roepen. Jaren van opbouw en gestaagde ontwikkeling blijken nu door deze bewindsvoerders met een handomdraai te zijn kapotgeslagen. Medische voorzieningen in het binnenland laten te wensen over en er worden lukraak concessies toegewezen aan politieke vrienden zonder acht te slaan op de rechten in woongebieden van de marrons.

De ontwikkelingsvisie van de NPS is dat aan alle Surinamers, op elk maatschappelijk gebied, gelijke ontwikkelingskansen wordt geboden. Zij roept dan ook alle verantwoordelijken op om het niveau van de gezondheidszorg kwalitatief te verbeteren en beter bereikbaar te maken voor een ieder. Ook moet verder invulling worden gegeven aan de uitbreiding en diversificatie van opleidings- en trainingsmogelijkheden alsook het verder uitbouwen van het ondernemerschap door de fundamenten daarvan in het binnenland te versterken. Daarvoor is goed politiek leiderschap en een verantwoordelijke overheid nodig wat nu helaas ontbreekt.

Op deze dag wenst de NPS alle marronbroeders 'wan swit’ fiiman dey' en wenst hen te feliciteren met de reeds bereikte successen en schaart zich achter de rechtvaardige strijd die door hen gevoerd wordt naar betere leefomstandigheden en ontwikkelingsmogelijkheden. De sleutelwoorden in dit verband zijn derhalve solidariteit, respect en gelijkheid.

Namens de NPS
Dr. Gregory Rusland
voorzitter
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May