Algoe: Komst Indiase ambtgenoot toont potentie Suriname
08 Oct 2016, 05:43
foto
Ambassadeur Aashna Kanhai en de Indiase minister van Landbouw, Radha Mohan Singh. (Foto: Surinaamse ambassade India)


De komst van de Indiase minister van Landbouw, Radha Mohan Singh, benadrukt de belangrijkheid van de agrarische sector voor de ontwikkeling van een land. Als het land met de zevende grootste economie ter wereld, een klein land als Suriname bezoekt, toont het volgens minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij aan, dat het land potentie heeft. Het is de eerste keer dat een Indiase minister van Landbouw, het land aandoet. Mohan Singh komt maandag voor een vierdaags bezoek.

Minister Algoe, heeft dinsdag voor hem ingeruimd met bezoeken aan diverse bedrijven in Saramacca en Nickerie. Behalve het Anne van Dijk Onderzoekscentrum (Adron) en het pompgemaal in Wageningen, krijgt minister Mohan Singh een rondleiding in pelmolens en op rijstbedrijven. In Saramacca bezoekt hij het landbouwbedrijf Gopex.

Minister Algoe zegt aan Starnieuws dat hij wil praten over technische assistentie, lab faciliteiten, veredeling van rijst en over de uien-en gemberteelt. Hij benadrukt dat hij blijft doorgaan met gewas ontwikkeling in zijn streven om de import van producten die in het land kunnen worden geteeld, te verminderen dan wel stop te zetten.

Trainingen en beurzen op agrarisch gebied maken ook deel uit van de besprekingen die de twee landbouw-ministers met elkaar zullen voeren. Beide bewindslieden zullen praten over de invulling van de kredietlijn van US$ 50 miljoen. Een project dat beiden op de agenda hebben geplaatst, is de kwestie Food Fats & Fertilizers (3F) . Dit Indiaas bedrijf wil al jaren een palmolie-project opzetten in Suriname, maar heeft tot nog toe het benodigde landbouwareaal niet toegewezen gehad. Het ligt aan het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB) om het benodigde areaal ter beschikking te stellen.

In 2008 had de topman van 3F, Sanjay Goenka, al een intentieverklaring getekend met de toenmalige Landbouw-minister Kermechend Raghoebarsing. In 2012 heeft voormalige ROGB-minister Ginmardo Kromosoeto opnieuw een overeenkomst getekend met het bedrijf. De regering had daarbij de intentie uitgesproken om ongeveer 40.000 hectare landbouwgrond ter beschikking te stellen van het palmoliebedrijf. Er zou een fabriek worden opgezet in Para en zouden zo’n 4.000 banen worden gecreëerd. Het project voorziet in een investering van ongeveer US$ 200 miljoen. Het Indiase bedrijf 3F is gespecialiseerd in de productie van plantaardige oliën en vetten en is sinds 1962 actief in deze sector.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May