Orkaan Matthew vervolgt rampkoers na honderden doden
07 Oct 2016, 09:02
foto


Het dodental in Haïti als gevolg van orkaan Matthew is gestegen tot meer dan 300. De krachtigste Caribische storm in tien jaar vormt nu een bedreiging voor Florida die vol geraakt zal worden. Matthew is nu een categorie drie orkaan met aanhoudende winden van 193 kilometer per uur.

Alleen al in de Haïtiaanse stad Rouche-a-Bateau heeft de storm 50 levens gekost. In de nabijgelegen stad is 80% van de gebouwen afgeplat. In de provincie Sud zijn 30.000 huizen verwoest. Persbureau Reuters zet het dodental op 339.

De orkaan bevindt zich voor de Amerikaanse kust, zo’n 40 kilometer ten oosten van Port Canaveral. Hij verplaatst zich met 22 kilometer per uur in noord-westelijke richting, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center. Er is een waarschuwing voor extreme wind gegeven voor Cape Canaveral en Port Canaveral.

Orkaan Matthew heeft ingebeukt op de Bahama’s alvorens toe te slaan in Haïti en Cuba. Er zijn geen dodelijke slachtoffers gemeld in de Bahama’s. Bomen en elektriciteitsleidingen hebben het moeten ontgelden. Het merendeel van de doden in Haïti is gevallen in de steden en vissersdorpen rond de zuidelijke kust. Velen zijn gedood door vallende bomen, rondvliegend puin en rivieren die buiten haar oevers zijn getreden. De storm is maandag en dinsdag rechtstreeks gepasseerd door het Tiburon schiereiland, heeft de zee landinwaarts gestuwd en huizen afgevlakt met windsnelheden tot 230 kilometer per uur en stortregens.

De ineenstorting van een belangrijke brug dinsdag heeft het zuidwesten grotendeels afgesneden. Niet-gouvernementele organisaties zeggen dat de telefoon- en elektriciteitsverbindingen zijn uitgevallen en dat de voedsel- en drinkwatervoorraden van de mensen uitgeput raken.

Burgers in het zuidwesten van het land proberen zelf iets op te bouwen uit de massale puinhoop, zonder hulp van het leger of de politie. De stad Les Cayes is één van de zwaarst getroffen gebieden. Veel mensen in de getroffen gebieden lopen doelloos rond, ze hebben geen huis en weten niet wat ze moeten doen.

Volgens het bureau van de Verenigde Naties voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken zijn er zo’n 350.000 burgers die direct hulp nodig hebben. Een woordvoerder van het Amerikaanse Rode Kruis, Suzy DeFrancis, zegt dat de eerste prioriteit is om de telefoonnetwerken in het hele land weer in werking te krijgen. "We zullen met technologie inkomen om dat te bewerkstelligen,” voegt ze eraan toe. "We hebben ook magazijnen met hulpgoederen die we zullen verspreiden. Een aantal van de behoeften die families kunnen hebben, is keukengerei zodat ze maaltijden kunnen koken. Elke vorm van hygiëne uitrusting is welkom. Wij zijn zeer bezorgd over uitbraak van cholera, dus zullen we helpen met watertabs om het water te zuiveren."

Het Rode Kruis heeft een noodoproep gedaan voor US$ 6,9 miljoen "om te voorzien in medische en sanitaire hulp, onderdak en water voor 50.000 mensen,” De Verenigde Staten (VS) stuurt negen militaire helikopters om te helpen om voedsel en water naar de zwaarst getroffen gebieden te transporteren.

Ondertussen is in de VS een evacuatiebevel uitgevaardigd voor bedreigde gebieden waar ongeveer drie miljoen inwoners wonen. Tot nu toe is orkaan Matthew uit de kust gebleven, waardoor zijn gevolgen op het zuiden van Florida zijn verzwakt. Het blijft echter onduidelijk wanneer, waar of als de orkaan aan land zal komen. Regen en harde wind hebben het Miami-gebied in de avond gegeseld. In Florida zitten zo’n 300.000 woningen en bedrijven nu al zonder stroom.

Cape Canaveral heeft een windvlaag van 160 kilometer per uur geregistreerd. Sommige gebieden in de staat hebben 38 cm water gehad, maar de grootste bedreiging waren de pieken zeewater langs de kust tot bij South Carolina. De stormvloed heeft een hoogte van 3,3 meter bereikt. De themaparken in Orlando, Walt Disney World, Universal Studios en SeaWorld zijn gesloten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May