Oppositie wil verantwoording president over pakketten
07 Oct 2016, 00:33
foto
President Desi Bouterse in Ocer op 30 september.


De oppositieleden van de VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en de NPS hebben president Desi Bouterse in een brief opheldering gevraagd over pakketten die zouden zijn achtergehouden. De president heeft hierover uitspraken gedaan tijdens een bijeenkomst in Ocer op 30 september. De Assembleeleden dringen aan op een administratief en strafrechtelijk onderzoek. Zij willen ook dat de president verantwoording aflegt hierover in De Nationale Assemblee.

De brief aan de president luidt als volgt:

Onderwerp: onderzoek naar diefstal van pakketten

"Zijne Excellentie,

Middels deze brengen wij, allen leden van De Nationale Assemblée, het volgende onder Uw aandacht.
Op 30 september j.l. zijn in Ocer door U, kennelijk in Uw hoedanigheid als voorzitter van de NDP, uitlatingen gedaan over pakketten, welke toebehoren aan de Staat Suriname, althans welke met middelen van de Staat waren gekocht en die bestemd waren voor minder draagkrachtigen in Suriname. Door U is aangegeven, dat U kennis draagt, dat deze pakketten hun bestemming niet hebben bereikt en waarvan U kennelijk ook weet, dat die wederrechtelijk zijn toegeëigend of een andere bestemming hebben gehad.

Met die uitspraken is aangegeven, dat U als President, als eerste burger van Suriname en als Partijvoorzitter van de NDP weet heeft van onregelmatigheden en/of strafbare feiten gepleegd door personen, die U in bescherming neemt met de woorden: “wat mij betreft zand erover”. Van U als President wordt verwacht dat, indien U kennis draagt van zulke ernstige zaken en/of strafbare feiten, dat U deze niet alleen aangeeft bij de opsporings- en vervolgingsautoriteiten voor onderzoek, maar dat U ook administratief onderzoek laat stellen en corrigerend optreedt.
Op grond hiervan vragen wij U dringend administratief onderzoek te doen instellen en indien nodig corrigerend op te treden. Tevens vragen wij U ook om een strafrechtelijk onderzoek te doen instellen door de opsporingsautoriteiten, waardoor de waarheid aan het licht komt, zoals het betaamt in een geordende samenleving, die recht en waarheid voorstaan.
Autoriteiten en/of instanties dienen in zulke gevallen reeds van rechtswege onmiddellijk onderzoek te doen instellen.
Voorts vragen wij U hiervan verantwoording af te leggen in de Nationale Assemblée, zijnde het hoogste college van Staat."

Een afschrift van de brief is gestuurd naar de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons en procureur-generaal, Roy Baidjnath- Panday. De brief is getekend door Asiskumar Gajadien, Krishna Mathoera, Paul Somohardjo, Marinus Bee, Patricia Etnel, Mahinder Jogi, Djoties Jaggernath, William Waidoe, Dinotha Vorswijk en Ingrid Karta-Bink.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May