Haïti: Strijd om zwaarst getroffen gebieden te bereiken
06 Oct 2016, 10:30
foto
Een bewoners draagt een zinkplaat in Les Cayes, Haïti. Het land is zwaar getroffen door orkaan Matthew.(Foto's: Reuters)


Reddingswerkers in Haïti hebben moeite om delen van het land die zijn afgesneden door orkaan Matthew te bereiken. De meest krachtige Caribische storm in bijna een decennium heeft grote schade veroorzaakt in Haïti, Er zijn minstens 23 mensen overleden. In buurland de Dominicaanse Republiek zijn er nog eens vier gestorven.

De presidentsverkiezingen van dit weekend in Haïti zijn als gevolg van de ravage die de orkaan heeft aangericht uitgesteld. Matthew beukt nu in op de Bahama’s. Weer voorspellers verwachten dat de orkaan in kracht toeneemt als op zijn route naar de Amerikaanse staat Florida. Rick Scott, gouverneur van Florida, houdt er rekening mee dat zijn staat geconfronteerd zou kunnen worden met de grootste evacuatie ooit.
Matthew heeft een afgelegen gebied van Haïti gehavend met windsnelheden tot 230 kilometer per uur. Het land is één van de armste landen ter wereld, waar veel bewoners wonen in zeer gebrekkige onderkomens in overstromingsgevoelige gebieden.

Ambtenaren zeggen dat ze nog niet in staat zijn om de werkelijke omvang van de schade te peilen. Dat geldt in het bijzonder voor het Grand Anse gebied op de zuidpunt van het eiland, dat volledig in het pad van de storm was. Eén van de belangrijkste brug is vernietigd, wegen zijn onbegaanbaar en telefoon communicatie zijn weggevallen.
Mourad Wahba, de speciale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties voor Haïti, vertelt dat de ziekenhuizen overvol zijn. “Veel, veel huizen zijn beschadigd zijn," heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Francois Anick Joseph, gezegd. "Sommige zijn hun daken kwijt en ze zullen moeten worden vervangen, terwijl andere huizen totaal zijn vernietigd."

Onder de beschadigde gebouwen zijn ook scholen en kerken die zouden worden gebruikt als stembureaus bij de verkiezingen van Haïti. Een nieuwe datum voor de meermalen uitgestelde stemming is nog niet bekend.

Orkaan Matthew zet nu koers naar de Amerikaanse zuidoost kust waar miljoenen inwoners zijn aangezegd veiligere oorden te zoeken. De wegen in Florida, Georgia en North en South Carolina waren vastgelopen, terwijl pompstations en voedingswarenwinkels uit hun voorraden zijn. De verwachting is dat de orkaan op zijn pad naar oost Florida weer aansterkt tot categorie vier en vanavond aan land gaat op de Amerikaanse kust. In de vier staten die op de route van Matthew liggen is de noodsituatie afgekondigd. Opvangcentra in Florida, Georgia en South Carolina hebben hun deuren opengezet nadat autoriteiten en ook president Barack Obama de burgers heeft opgeroepen hun huizen te ontvluchten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May