SER adviseert op subjectsubsidie brandstof over te gaan
06 Oct 2016, 08:22
foto


De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert de regering om over te gaan van object- naar subjectsubsidie van brandstof. De regering heeft gevraagd naar advies over compensatie van de effecten van het Stabilisatieprogramma en Herstelprogramma 2016-2017. Het gaat om een compensatiemaatregel van transformatie van object- naar subjectsubsidie voor het openbaar vervoer, reorganisatie van het publieke transportsysteem en eliminering van de mogelijke subsidie van de consumentenprijs voor brandstof.

De SER gaat ervan uit dat de regering de consumentenprijs aan de pomp niet zal subsidiëren en de governmenttake wenst te handhaven. Geadviseerd wordt een compensatie van werknemers die primair gebruikmaken van persoonlijk vervoer ter overbrugging van de woon-werkafstand. De SER ziet een unieke kans om het openbaar vervoer duurzaam te herstructureren.

Voorstellen
- Voorgesteld wordt om nieuwe busrijtrajecten in te voeren waardoor het openbaar vervoer vanuit de woonwijken naar de zaken- en dienstverleningscentra wordt geordend. Verwezen wordt naar een rapport van ISGR dat opgesteld was voor het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme.
- Invoeren van express/direct-vervoer van woonwijk naar bestemmingsgebieden tijdens spitsuren. Beperkte overstapmogelijkheden bij geconcentreerde busterminals.
- Invoeren van betaald parkeren voor langer dan één uur binnen het zaken- en dienstverleningscentrum in de binnenstad. Hierbij dient een progressieve betaal structuur te worden gehanteerd. De straten in de stad worden in een aantal blokken verdeeld en een of meer bedrijven krijgen van de overheid vergunning om de betreffende blokken te onderhouden voor wat betreft het betaald parkeren. Voorgesteld wordt om modern instrumentarium te gebruiken, waardoor de betrouwbaarheid en de efficiëntie gewaarborgd zijn.
- De kapitaalsinvestering voor de aanschaf en onderhoud van bussen komt voor rekening en risico van het busbedrijf. Het busbedrijf krijgt één of meer trajecten toegewezen na een transparant uit te voeren proces van acquisitie.

Systematiek
Geautomatiseerde gepersonifieerde abonnementskaarten voor alle reguliere passagiers
– Periodieke (maandelijks) inhouding op het loon van de loontrekker en diens gezin voor wat betreft het reguliere dagelijks transport voor woon-, werk en schoolvervoer. Er zal een vast bedrag worden ingehouden welke afhankelijk is van de inkomenscategorie (solidariteit).
– Opwaarderingskaarten voor het overig gebruik van openbaar vervoer waarbij incidentele gebruikers een marktconform tarief betalen bij de bus.
– Voor abonnementvervoer geldt een lagere tariefstructuur. Sociaal zwakkeren kunnen op vertoon van hun statuskaart mede profiteren van een lagere abonnementsprijs bij de aankoop van een kaart bij busterminals.
Directe overmaking van abonnementsgelden naar de het betreffende dienstverlenend busbedrijf, geeft betere garanties voor zekerheid aan de passagier en vergemakkelijkt de financieringsmogelijkheden.

Deze maatregelen dienen onvoorwaardelijk in onderling verband en in samenhang met elkaar te worden uitgevoerd, stelt de SER. Voorgesteld wordt om een centraal geleide implementatie unit in te stellen van ambtenaren en particulieren. De SER geeft diverse randvoorwaarden aan voor dit plan. De werkgevers dienen bereid te zijn om inhoudingen te doen op het loon van de werknemer voor de dienstverleners. Volgens de SER heeft dit plan diverse voordelen voor de samenleving én de overheid. De SER onderkent dat het advies niet volledig is, maar is bereid om verdere toelichting te geven en begeleiding te geven in de opstartfase.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May