Medewerkers krijgen training over organisatie verkiezing
06 Oct 2016, 04:33
foto
Deelnemers aan de training om meer kennis op te doen over regelgeving en wetten die gelden bij de verkiezing. (Foto: Biza)


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) is in samenwerking met de United Nations Development Program (UNDP) begonnen met een zes maanden durende training voor medewerkers die betrokken zijn bij de organisatie van de verkiezingen.

Biza-directeur Putridewi Amatsoemarto gaf het startsein voor deze cursus. Zij kaartte aan dat de deelnemers verkiezingsgerelateerde regelgeving en wetgeving wordt bijgebracht. Zij krijgen onderricht over onder meer de kiesregeling en taakstelling van het ministerie. Dit, zodat zij beter in staat zijn deel te nemen aan de voorbereidingen naar de verkiezingen toe.

Biza is onder andere verantwoordelijk voor volksraadpleging en het organiseren van verkiezingen. Het is daarom belangrijk dat zij in de postelectorale fase investeert in het verkiezingskader. Daarvoor worden eerst medewerkers van Biza getraind. Op deze manier wil het ministerie ervoor zorgen dat het personeel in staat is om vragen van burgers adequaat te beantwoorden tijdens de verkiezingen. Het Centraal Bureau voor Burgerzaken is in deze een heel belangrijke actor.

Minister Mike Noersalim gaf aan dat er geïnvesteerd moet worden in vakkennis, technologie en infrastructuur, alsook het vermogen om goed te kunnen presteren. Hij vind in de pre-electorale fase vooral de planning belangrijk. De bewindsman bemoedigde de medewerkers om de kennis die ze opdoen ook in te zetten in de praktijk. Hij benadrukte dat wanneer men een mooie bul aan de wand heeft, maar de kennis niet gebruikt, de macht dan ook ontbreekt.

UNDP is sinds september een samenwerking met het ministerie aangegaan ter uitvoering van projecten voor de institutionele versterking van verkiezingskader en het werken aan gender mainstreaming en gender equality. Wereldwijd opereert zij in meer dan 166 landen. Sinds 1994 ondersteunt ze de Surinaamse overheid en de burgers om nationale ontwikkelingsdoelen te realiseren, meldt Biza.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May