Lilian Wiebers: Heft in eigen handen nemen
05 Oct 2016, 12:55
foto
Lilian Wiebers


Het is nodig dat burgers het heft in eigen handen nemen nu de criminaliteit om zich heen grijpt, vindt Lilian Wiebers. Zij is landencoördinator van het Resistance and Prevention Program (RAPP), dat investeert in misdaadpreventie.

Het RAPP is een meerjarig initiatief die de strijd tegen misdaad en geweld in Suriname en het Caribisch Gebied moet verbeteren. Het programma wordt ook uitgevoerd in de Bahama’s en Trinidad en Tobago. Binnenkort zullen ook vier landen in het oosten van het Caribisch Gebied worden opgenomen in het RAPP.

Wiebers vindt dat er teveel geweldsmisdrijven zijn in het land en dat veel jongeren zich daaraan schuldig maken. Als risicofactoren noemt zij relatieve verschillen in armoede, jeugdwerkloosheid, een zwak onderwijssysteem, in aanraking komen met bendes en het gebruik van alcohol en drugs. Gevangenissen zijn overvol en de criminaliteitsvormen lijken alsmaar heftiger en gewelddadiger te worden. Als wij nu niet investeren in misdaadpreventie, gaan wij moeten investeren in steeds meer gevangenissen, stelt ze.

De laatste jaren is er ook in delen van de Caribisch regio een toename van criminaliteit en geweld. Behalve dat deze situatie een directe invloed heeft op de slachtoffers, brengt zij verstrekkende maatschappelijke kosten met zich mee. Lokale bedrijven, het toerisme, investeringen en algemene ontwikkelingsindicatoren worden daardoor bijzonder geraakt. Bovendien hebben deze ontwikkelingen geleid tot een overbelast strafrechtelijk systeem en een angstcultuur onder burgers.

Misdaadgolven traumatiseren veel slachtoffers en voelen burgers zich niet langer veilig in het land. Het RAPP roept burgers op om in hun eigen wijken te werken aan het voorkomen van misdaad en het terugdringen van de criminaliteit. Binnen het programma worden gemeenschapsgerichte strategieën opgesteld om criminaliteit aan te pakken. Het gaat om een combinatie van het buurtwachtsysteem waarbij een bredere samenwerking van overheid, bedrijfsleven, ngo’s tot stand moet worden gebracht met buurtmanagers, jongeren, ouders en gezinnen. Deze samenwerking kan volgens Wiebers alleen maar bevorderen “dat we veilig kunnen leven in onze buurt.”

Jongeren hebben binnen dit geheel een bijzondere rol omdat zij een groot deel zijn van de gemeenschap. “Dan is het best wel triest om te weten dat een deel van dezelfde jongeren achter slot en grendel zit.” Criminaliteitscijfers tonen volgens Wiebers dat in veel Caribische landen steeds jongere mensen geweldsmisdrijven plegen. Het is daarom van belang dat jongeren een rol gaan vervullen zodat misdaad wordt voorkomen en dat zij met hun eigen vrienden en netwerk daaraan gaan werken.”


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May