Rasam verheugt zich op islamitisch bankieren in regio
05 Oct 2016, 08:44
foto
Jim Rasam, project director van Trustbank Amanah. (Beeld: René Gompers)


Trustbank Amanah wil in het eerste kwartaal van 2017 operationeel zijn als de eerste Islamitische bank in Zuid-Amerika. “Als het aan mij lag al in januari,” deelt Jim Rasam, project director van Trustbank Amanah mee. “We zetten iets neer dat ons nationaal, regionaal en internationaal iets goeds gaat brengen. Wij gaan ‘islamitisch bankieren’ aan deze kant van de wereld brengen.”

Rasam is een van de inleiders geweest bij de Kenniskring op dinsdag. Hij heeft een presentatie gehouden over het islamitisch bankieren. Rasam haalt aan dat hoewel Suriname al twintig jaar lid is van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) er niet genoeg gehaald is uit die relatie. De overheid heeft tot nu toe met leningen bepaalde projecten uitgevoerd. Met Trustbank Amanah komt de particuliere sector rechtstreeks aan bod. De Trustbank bestaat al langer dan 25 jaar. Ze is een secundaire bank. “Trustbank is de kleinste bank van Suriname die we nu aan het converteren zijn naar de First Islamic Bank of Latin Amerika,” geeft Rasam aan. “Dan zullen wij Amanah heten. Amanah betekent vertrouwen.” De overgang wordt met behulp van de islamitische corporatie voor de ontwikkeling van de particuliere sector (ICD) gedaan.

Amanah zal strikt volgens de regels van de Koran bankzaken doen, benadrukt Rasam. “Er zal geen rente worden gevraagd. Rente is verboden, we mogen wel kosten en een stukje winst in rekening brengen. Er zal ook geen geld gestopt worden in sectoren die niet halal zijn. Zaken als bijvoorbeeld wapens, alcohol, tabak en casino's gaan wij niet financieren,” geeft Rasam aan. Amanah is er niet alleen voor de moslims, verduidelijkt Rasam. “We zijn er voor eenieder. De Koran zegt dat je een ander de godsdienst niet moet opleggen, dat je hem wel mag helpen. Dus we gaan niet dwingen dat je eerst moslim wordt. Daarom roep ik eenieder die goede ideeën heeft op om de economie te diversificeren, om valuta te verdienen op om bedrijven op te zetten.”

Amanah gaat zich vooral richten op kleine- en middelgrote bedrijven. De diensten aan de ondernemers, ongeacht hun grootte, bestaat naast het verstrekken van kredieten ook uit zakelijke adviezen. “Het is deze groep die de ruggengraat van de economie vormt. Wanneer zij zich ontwikkelen zullen andere diensten zich op de vooruitgang moeten afstemmen wat met zich meebrengt dat de financiële sector zich ook gaat ontwikkelen. Er is heel wat in deze sector dat veranderen moet als we onze economie willen laten aansluiten op de wereldeconomie. Met het islamistisch bankieren wordt daar een aanzet voor gegeven om dat eindelijk te doen. Wij krijgen hiermee ook de kans om de regio te helpen om hun projecten gefinancierd te krijgen. Ons land kan met Amanah een financiële diensten- en handelscentrum worden.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May