Lalmohamed: US$ 1,8 miljard is geen blanco cheque
05 Oct 2016, 05:00
foto
Anwar Lalmohamed, alternate governor bij de IsDB. (Foto: René Gompers)


Anwar Lall Mohamed, alternate governor bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB), zegt dat de lening van US$ 1,8 miljard geen blanco cheque is. Er zijn voorwaarden aan het uitvoeren van de projecten verbonden. Volgens Surinaamse deskundigen zijn 23 projecten af om de aanbesteding te kunnen houden. Deze worden stuk voor stuk beoordeeld door deskundigen van de IsDB voordat er groen licht gegeven wordt. Lalmohamed verwacht dat de helft erdoor zal komen, terwijl aan andere projecten verder gesleuteld zal worden.

Lalmohamed was een van de inleiders dinsdagavond tijdens de maandelijkse bijeenkomst van de KennisKring in het Lallarookh gebouw. Alle projecten worden openbaar aanbesteed. Deze moeten ook voorkomen in het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma. De projectenlijst en het programma moeten in lijn zijn met elkaar, legt Lalmohamed om nadere informatie gevraagd, uit aan Starnieuws. De IsDB stelt geen eisen als stoppen met subsidie, saneringsprogramma's uitvoeren of ambtenaren naar huis sturen. Het financieringsprogramma staat los van de eisen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt "maar er is een goed contact tussen de multilaterale instellingen. Het in zee gaan met het IMF en IsDB bijt elkaar niet", zegt Lalmohamed.

De eisen die IsDB stelt zijn streng en er moet eraan worden voldaan. Zo is de bouw van het nieuwe Academisch Ziekenhuis vijftien maanden stilgelegd. Suriname had een architect en consultant aangetrokken zonder openbare aanbesteding. Dit besluit werd genomen om sneller te kunnen werken, want in 2012 en 2013 was er genoeg geld om de architect te betalen. De eigen inbreng van Suriname was US$ 13,6 miljoen. Toen het slecht begon te gaan met de economie kon het geld niet meer op tafel worden gelegd. Er zijn opnieuw gesprekken gevoerd om dit project verder uit te voeren. Suriname moet wel het honorarium van de architect en consultant betalen.

Lalmohamed legt uit dat bij alle projecten een eigen inbreng moet zijn. De volgende week komt een delegatie van IsDB naar Suriname. Dan zal hier ook over worden gesproken. Suriname wil de eigen inbreng later betalen. Verwacht wordt dat de economische situatie komende jaar beter zal zijn omdat de olie- en goudprijs weer aantrekt. Ook Newmont Suriname is begonnen met de productie van goud. Lalmohamed verwacht wel dat dit in orde komt omdat er al voorgesprekken zijn gevoerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May