BOG zet insectarium op voor onderzoek muskiet
05 Oct 2016, 03:09
foto
Helene Hiwat, hoofd van de afdeling Entomologie, presenteert het insectarium waar de Aedes aegypti onderzocht wordt. (Foto: Raoul Lith()


Helene Hiwat, hoofd van de afdeling Entomologie van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), benadrukte bij de presentatie van het nieuw opgezette insectarium het belang van dit instituut. In het insectarium of de ‘insecten kweek’ kan nu bij muskieten uit het veld onderzocht worden of ze nog gevoelig zijn voor de insecticide die het BOG gebruikt. Hiwat zegt dat de belangrijkste methode voor het bestrijden van de Aedes aegypti muskiet die zika, chickungunya en dengue overbrengt het verwijderen van broedplaatsen is.

Wanneer er een uitbraak van epidemie is, dan worden de muskieten ook bespoten. Hiwat legt uit dat het risico daarbij is dat de muskieten resistent worden en dus niet meer dood gaan van het materiaal dat het BOG gebruikt. “Je moet dus nagaan of de muskieten nog wel gevoelig zijn voor de insecticide die gebruikt wordt,” legt ze uit. Vroeger werd dit gedaan door de muskieteneieren te verzamelen en op te sturen naar het buitenland voor onderzoek. Nu kan dit in Suriname, en kunnen er meer muskieten, van verschillende plekken, vaker worden getest op insecticide resistentie. Dit moet continu gemonitord worden, zegt Hiwat, zodat je kan besluiten of en wanneer je andere insecticiden moet gebruiken. Om de muskietenpopulatie te helpen verminderen is het spuiten alleen niet genoeg, de samenleving moet helpen de broeiplaatsen te verwijderen, beklemtoont Hiwat.

Hiwat geeft aan dat er ook een voorstel gedaan is voor de opzet van een Aedes Vector Control Unit, die zich uitsluitend bezighoudt met de preventie en bestrijding van de Aedes aegypti. Deze was er vroeger al, maar is in de loop van de tijd opgenomen in de afdeling Milieu-inspectie. Het BOG zit ook in het traject om moderne methoden en middelen te gebruiken voor de aanpak van deze ziektebestrijding. Dit doet het instituut door het in kaart brengen van risicogebieden, digitaliseren van de gegevens, deze analyseren en evidence based gericht uitvoeren van de interventies om de muskieten te bestrijden.

Met ondersteuning van Brazilië en de Inter American Development Bank is er een training in Fortaleza geweest. Kennis is genomen over hoe de structuren van het vector control programma daar in elkaar zitten, hoe de dataverwerking en analyse plaatsvinden en wat het verband is tussen de verschillende instituten zoals de epidemiologie afdeling, de bestrijdingsafdeling en de kwaliteitscontrole.

De opzet van het insectarium is gefinancierd door de Pan America Health Organization (PAHO) en het AFD, het Franse samenwerkingsproject, van het ministerie van Volksgezondheid. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid was ook aanwezig tijdens de presentatie.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May