Newmont Suriname begonnen met productie goud
03 Oct 2016, 15:06
foto
De Merianmijn van Newmont Suriname in oost-Suriname. (Foto: Newmont Suriname)


Newmont Suriname is de commerciële productie van goud van de Merianmijn per 1 oktober gestart. De mijn is op de beoogde datum afgeleverd met een besparing van meer dan 150 miljoen US dollars, omgerekend ongeveer 20% onder de initiële raming.

De Merianmijn heeft een bewezen capaciteit van 5.1 miljoen ounces aan goud en zal tussen de 400.000 en 500.000 ounces per jaar produceren tegen een concurrerende prijs in de eerste vijf jaren (op 100% basis). De all-in sustaining kosten voor de productie van 1 ounce goud zullen tussen 650 en 750 US dollars liggen in de eerste vijf jaar. Exploratie heeft de levensduur van de mijn verlengd van 11 naar 13 jaar en verdere exploratie in Newmont’s 500,000 ha Area of Interest heeft geleid tot de ontdekking van het Sabajo voorkomen en andere positieve vooruitzichten, meldt het bedrijf.

“We hebben een efficiënte projectaanpak toegepast en geprofiteerd van het feit dat wij als een van de weinige bedrijven hebben geïnvesteerd in verdere groei tijdens de lagere prijs op de goudmarkt. Ons team heeft Merian volgens schema en onder budget afgeleverd, maar belangrijker nog op een veilige manier,” zegt Gary Goldberg, de CEO van Newmont bij het bereiken van dit belangrijke moment.

Goede samenwerking
Goldberg zegt hij dat de bedrijfsstrategie van Newmont erop gericht is aan het portfolio van bestaande projecten profitabele productie toe te voegen in een gebied dat grote mogelijkheden biedt. Hij vindt ook dat het behaalde resultaat te maken heeft met de goede samenwerking met de regering en het volk van Suriname. Hiernaast heeft de enorme ervaring van G-Mining, die het bedrijf op Merian heeft gebouwd, een belangrijke bijdrage geleverd. De regering van Suriname heeft, via Staatsolie NV, een volledig gefinancierd belang van 25% in het project sinds november 2013.

Het Merian project, voorheen opererend onder de naam Surgold, zal nu doorgaan als Newmont Suriname en zal beheerd worden als onderdeel van Newmonts Zuid-Amerika regio. Momenteel werken bij Newmont Suriname 1100 employees, van wie 20% afkomstig is van de lokale Paramaccaanse gemeenschap en er wordt met zo’n 200 contractors samengewerkt. Het bedrijf zal doorgaan op basis van de strenge technische en veiligheidsvoorschriften; naleving van ethische waarden en normen, en het beleid en normen op het gebied van sociale verantwoordelijkheid en milieu zullen gecontinueerd worden.
De relaties met de lokale gemeenschap zullen verder verstevigd worden, om meer inhoud te geven aan het aantrekken van plaatselijke bewoners, het aangaan van toeleveringscontracten, en het gemeenschapsontwikkelingsfonds dat inmiddels is opgericht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May