BvL en ALS gaan dinsdag weer naar school
03 Oct 2016, 12:25
foto
Een groot aantal leerkrachten heeft deelgenomen aan de vergadering van BvL en ALS. (Foto's: Raoul Lith)


De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) zullen het werk morgen hervatten. Na een druk bezochte vergadering zijn de onderwijsgevenden akkoord gegaan met het resultaat dat bereikt is met de regering. In oktober, november en december krijgen de leerkrachten een inflatietoelage. In januari moet de herwaardering een feit zijn. De ingangsdatum blijft 1 oktober, deelde Wilgo Valies tijdens een persconferentie mee na de bijeenkomst met de leerkrachten.

Valies stelde een paar keer dat BvL en ALS open en transparant zijn. Op de vraag om welke bedragen het gaat, zei Valies dat het niet raadzaam is om nu bedragen te noemen. Het gaat wel om significante bedragen. "Wanneer cao's worden gesloten worden die bedragen niet in beeld gebracht. Wij moeten dat respecteren. In deze fase zullen wij geen bedragen noemen. Wij weten hoe de impact is. Omu snesi op de hoek begint al calculaties te maken om prijzen aan te passen. Wij kunnen geen concrete bedragen noemen, maar wij zijn transparant en open," stelde Valies. Alle stappen van de regering worden gevolgd om de herwaardering rond te krijgen. Om te overbruggen wordt de inflatiecorrectie verspreid over de drie maanden van dit jaar uitbetaald.

De vakbondsleider zei dat meer dan negentig procent van Saramacca en Nickerie meegedaan hebben aan de acties. Ook in andere districten waren scholen gesloten. De BvL en ALS hadden de ouders opgeroepen om hun kinderen thuis te houden. Een deel van de ouders heeft hier gehoor aan gegeven. Valies had kritiek op de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) die de leerkrachten niet geïnformeerd heeft over de gesprekken, maar volstaat met de besturen van de organisaties. Hij verwacht dat de FOLS binnenkort ophoudt te bestaan, want steeds meer leerkrachten melden zich volgens Valies bij ALS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May