Brazilië: Kiezers straffen corruptie-gelieerde partijen af
03 Oct 2016, 22:48
foto
Mariniers patrouilleren bij het stembureau in Sao Luis tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Brazilië. (Foto's: Reuters)


Braziliaanse politieke partijen die zijn betrokken bij het wijdverspreid corruptieschandaal bij Petrobras, hebben zondag grote tegenslagen geïncasseerd bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ook de partij van president Michel Temer heeft zwaar verlies geleden. Kiezers hebben in belangrijke steden massaal gekozen voor rechts georiënteerde kandidaten.

De linkse Arbeiderspartij (PT) van voormalige president Dilma Rousseff, die in augustus is afgezet, is het zwaarst getroffen. In de grootste stad van het land, Sao Paolo, was het voor de Arbeiderspartij een ware afgang. De partij van Rousseff zag haar belangrijkste rivaal, zakenman en miljonair Joao Doria van de centristische Braziliaanse Sociaaldemocratische Partij (PSDB) gekozen worden tot burgemeester in Sao Paolo.

De Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB) van Temer heeft zijn langdurige greep verloren in de berooide stad Rio de Janeiro, waar kortgeleden de Olympische Spelen zijn gehouden. De conservatieve evangelische bisschop, senator Marcelo Crivella, zal het in tweede ronde moeten opnemen tegen Marcelo Freixo van de Socialisme en Vrijheidspartij (PSOL), een linkse splitsing van de PT. Die strijd zal bepalen wie Rio mag leiden.

Kiezers hebben de PT –die dertien jaar heeft geregeerd- afgestraft voor haar aandeel in het politiek corruptieschandaal dat ertoe heeft geleid dat de grootste economie van Latijns-Amerika in haar ergste recessie sinds de 30'er jaren is beland.

De PT heeft vier van de vijf hoofdsteden, waaronder Sao Paulo, waar zij de leiding had, verloren. Sao Paulo is de economische grootmacht van het land waar de linkse partij is ontstaan. De PT is twee derde van de gemeenten die zij in 2012 had gewonnen, kwijtgeraakt. De Arbeiderspartij is van de derde naar de tiende plaats gedaald als het gaat om het aantal burgemeesters die elke partij heeft.

Lula is in 2011 afgetreden als president met de hoogste populariteitsgraad die een Braziliaanse leider ooit heeft gehad. Maar nu zal Lula worden berecht voor corruptie in het massale politieke omkopingsschandaal bij de staatsoliemaatschappij Petroleo Brasileiro (Petrobras). Het zijn de eerste verkiezingen sinds Rousseff is afgezet uit haar ambt. De stembusgang was een test voor de belangrijkste politieke partijen in het land die zich opmaken voor de presidentsverkiezingen in 2018.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May