Caricom zal verkiezingen in Haïti volgen
04 Oct 2016, 04:33
foto
Haïti's interim-president Jocelerme Privert. (Foto: Reuters)


De Caribische Gemeenschap (Caricom) zal een electorale waarnemingsmissie voor de presidentsverkiezingen in Haïti sturen. De uitgestelde verkiezingen staan gepland voor zondag 9 oktober.

Steve Surujbally, voorzitter van de Guyanese Verkiezingscommissie zal de missie leiden, die is aangevraagd door de minister van Buitenlandse Zaken van Haïti, Pierrot Delienne. De missie wordt verder aangevuld door verkiezingsdeskundigen van Antigua en Barbuda, de Bahama's, Barbados, Dominica, Jamaica en Trinidad en Tobago.

De kiezers stemmen op 9 oktober voor een nieuwe president in Haïti. De gehouden presidents- en parlementsverkiezingen van 25 oktober 2015 zijn verworpen. De presidentskandidaten die aan de leiding stonden bij de stemming in oktober 2015, zitten onder de 27 personen die nu zullen strijden voor het hoogste ambt in het land.

Als één van de 27 presidentskandidaten niet meer dan 50 procent van de stemmen haalt, zal er een tweede ronde plaatsvinden op 8 januari, 2017. De kiezers stemmen zondag ook voor een derde van het aantal zetels in de Senaat en voor duizenden afgevaardigden die de gemeentelijke posten zullen bemensen.

Voor de Caricom is de verkiezingswaarneming een platform om de democratische tradities binnen de gemeenschap te ondersteunen als onderdeel van haar ruimer beleid ter onderschrijving van de democratie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May