Valies: Na 3 jaar mogen leerkrachten voor zichzelf opkomen
03 Oct 2016, 00:01
foto
Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS.


Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), zal maandagochtend zijn leden informeren over de besprekingen die gevoerd zijn met de regering. "De leden zullen bepalen wat er verder zal gebeuren. Wij als besturen nemen geen besluiten voor de leden. Zij hebben hun inbreng," zegt Valies in gesprek met Starnieuws.

De vakbondsleider merkt op dat de datum sinds 10 augustus is geprikt. Op 11 juli had de BvL een brief geschreven naar de regering voor overleg. Pas een week voordat de school gaat beginnen wordt er op het schrijven geantwoord door vicepresident Ashwin Adhin. Valies merkt op dat er geen verontschuldiging is gekomen en in de brief werd aangegeven dat de regering geen behoefte heeft aan vooroverleg.

Valies voert aan dat drie jaar wordt gesproken over herwaardering van leerkrachten. Er is een akkoord getekend en tot nu toe niet uitgevoerd. "Waarom wordt er altijd de vinger gewezen naar de leerkrachten. Mogen zij niet opkomen voor hun belangen. Wij hebben drie jaar geduld opgebracht," voert de vakbondsleider aan. Hij merkt op dat de leden zullen bepalen of zij eens zijn met de wijze waarop het akkoord verder zal worden uitgevoerd. Dit wordt vanmorgen voorgelegd aan de onderwijsgevenden.

Een ander punt dat ook aan de orde is gesteld tijdens de bespreking met de regeringsdelegatie is, dat volgens Valies op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur rancuneus wordt opgetreden tegen leerkrachten. Deze kwestie is een heet hangijzer. Er moet verandering komen in de houding naar leerkrachten.

De Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) heeft haar leden opgeroepen om zich vandaag normaal op school aan te melden. De FOLS zegt in een verklaring dat er nog steeds gesproken wordt met de regering. De besturen van de bonden aangesloten bij deze federatie komen bijeen om het resultaat van de gesprekken te bespreken. Valies merkt op dat ALS de leerkrachten van basisscholen en voj heeft opgeroepen om naar de vergadering te komen. Aan ouders is voorgehouden om hun kinderen thuis te houden, zegt Valies.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May