Niet alleen besnoeien, maar ook fiscale maatregelen
02 Oct 2016, 07:17
foto
President Desi Bouterse tijdens de presentatie van de jaarrede vrijdag in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse vindt dat de regering niet oneindig kan besnoeien. Noodzakelijke uitgaven en investeringen voor het sociaaleconomische beleid van de regering, moeten vanuit de begroting gefinancierd worden. "Het is dan ook zaak om noodzakelijke additionele inkomstenverhogende maatregelen te treffen," zei de president tijdens zijn jaarrede vrijdag.

De regering heeft de volgende wetsvoorstellen en maatregelen op fiscaal gebied reeds voorbereid, te weten:
* Een gewijzigde Wet Verbruiksbelasting Motorbrandstoffen; deze zal ervoor zorgen dat geïmporteerde kerosine niet langer is uitgezonderd van verbruiksbelasting en dat deze belasting ook geheven zal worden op alle lokaal geproduceerde brandstoffen.
*De herinvoering van rij- en voertuigen belasting; hiermee wordt een nieuwe bron van inkomsten ingesteld.
* Er zal gestart worden met de inning van wegenbelasting; dit houdt in dat er voortaan omzetbelasting op de opcenten van brandstoffen zal worden geheven.
* Verhoging van de tarieven van de in- en uitvoerkostenwet; hierdoor zullen er meer inkomsten voortvloeien uit alle douane transacties, gerelateerd aan de doorvoerhandel. Dus ook het in- en uitklaren van importen en exporten.
*Afschaffing van de aftrekpost AOV-premie; dit zal het belastbaar inkomen verhogen en dus extra geld bij de Belastingdienst binnenbrengen.
*Samenvoeging van de accijnswetten, waardoor versnippering wordt tegengegaan en de effectiviteit van de inning wordt gewaarborgd.
*Uitbreiding van de fiscale jurisdictie naar de Exclusieve Economische Zone.
* Invoering van de Invorderingswet, aangevuld met een keten- en inlenersaansprakelijkheid, waardoor belastingen geheven worden op aanleverdiensten en intra-concern transacties.
*Invoering van micro-fees op, onder andere telefoonverbruik, vliegtickets, theater- en ander entertainmentbezoek ten behoeve van sociaal-medisch-educatieve sectoren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May