Staatshoofd somt projecten particuliere investeerders op
01 Oct 2016, 01:44
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons verwelkomt president Desi Bouterse bij de ingang van het Assembleegebouw. (Foto: Raoul Lith)


Naast projecten die door de overheid en staatsbedrijven getrokken worden, gaan ook lokale en buitenlandse particuliere investeerders aan de slag. President Desi Bouterse noemde vrijdag diverse projecten op tijdens de jaarrede, die in 2017 starten of in voorbereidende fase zijn. Bij de selectie van de investeringen wordt gelet op het scheppen van werkgelegenheid en aan deviezenverdiensten door export, evenwichtige spreiding in alle sectoren ter differentiatie in de economische basis. De regering wil versneld de economie uit het slop halen. De productie en export moeten opgevoerd worden, de wisselkoers blijvend stabiliseren, de inflatie tot aanvaardbare proporties terugbrengen, de werkgelegenheid aanmerkelijk verruimen en de levensstandaard van het volk weer op redelijk niveau brengen.

1. In 2017 zal het conventioneel banksysteem worden aangevuld met het systeem van Islamic Banking dat een meerwaarde aan het financieel stelsel zal toevoegen, zei de president. Het Islamitisch bankieren zal in harmonie met het conventionele gaan groeien. Vanaf 1996 heeft Suriname een wederzijds respectabele samenwerking met de Organisatie van Islamitische Coöperatie (OIC) en met de Islamic Development Bank (IsDB) en hebben deze Islamitische instellingen, naar volle tevredenheid de door hun reeds gefinancierde miljoenen dollars aan projecten in Suriname uitgevoerd en reeds nieuwe uit te voeren miljoenen dollars kostende projecten voor financiering goedgekeurd.

2. De zachte leningen vanuit internationale bankinstellingen, zijnde van de Standby Agreement van het IMF, de Wereld Bank, de Inter-American Development Bank, de Caribbean Development Bank, zullen met de nodige voortvarendheid worden afgerond. Hetzelfde geldt voor andere belangrijke financieringen zoals die van de OIC, de IsDB, de Europese Investerings Bank en van Credit Lines en technische ondersteuning van onder meer India, China, Indonesië, Brazilië, de Verenigde Staten van Amerika, Canada, Frankrijk, Maleisië, Mexico, Rusland. Dit mondiaal netwerk van financieringen en overige vormen van ondersteuning, zal effectief kunnen worden ingezet in de sociaal-economische opbouw in 2017 en lang daarna, meent Bouterse.

3. Op grondslag van de Investeringswet van 2001, is Investsur bij Wet van 3 juni 2002 ingesteld. De bemensing van Investsur zal in 2017 al rond zijn en dit Instituut zal de one-stop-window zijn voor alle investeerders, zowel lokale als buitenlandse, en tevens voor overheidsinvesteringen als voor particuliere investeerders. Investsur wordt een sleutelorganisatie in het ontwikkelingsproces, zal professioneel te werk gaan en zal dan ook slagvaardig worden gestructureerd en up-to-date worden geëquipeerd.

Agrarische sector
4. Met betrekking tot de agrarische sector, in deze de rijstbouw en de veeteelt, is een programma van Suriname met Maleisië in vergevorderd stadium van voorbereiding. Dit programma draagt de naam 'Reverse Linkage', hetgeen inhoudt het uitwisselen van onze wederzijdse ervaringen als landen. Uiterlijk begin 2017 zal gestart worden met de training van 1.500 landbouwers in farm-management, zaadveredeling en zal de introductie en teelt plaatsvinden van een zestal nieuwe rijstvariëteiten. Hieronder zijn rijstvariëteiten voor diabetici en variëteiten om te planten in brakwater. Ook is de introductie van een aantal aromatische rijstsoorten in het programma opgenomen. Het zaaizaad wordt in de eerste fase ontwikkeld om padie-opbrengsten van zeven ton per hectare mogelijk te maken en in de tweede fase zelfs tot tien ton.

Verder staat op het programma een tweede 'Reverse Linkage' project waarbij de Republiek Indonesië en Suriname elkaars ervaringen zullen delen op het gebied van de veeteelt-ontwikkeling. Van de zijde van Suriname is in deze het voorstel gedaan aan Indonesië om de moderne technologie die met succes is toegepast op de veestapel in onder andere Kyrgyzstan (Centraal-Azië), ook in ons land te introduceren. Met deze technologie zal men middels een uiterst moderne methode van kunstmatige inseminatie de kwantiteit en kwaliteit van onze veestapel, met name van runderen (melk- en slachtvee), geiten en schapen in veel sneller tempo, als het ware exponentieel kunnen vermeerderen en verder ontwikkelen. Door middel van dit project zullen onze veeboeren gestimuleerd worden om op grote schaal te produceren, terwijl kleine en middelgrote kwekers (outgrowers) een afzet-garantie hebben bij de grote boeren. Het gaat hier volgens de president om twee revolutionaire ontwikkelingen in de productie van rijst en in de veeteelt, die een enorm economisch voordeel in betrekkelijk korte tijd zullen kunnen bewerkstelligen!

5. Rijst is, na goud en olie, het derde exportproduct van Suriname. De rijstsector zal in 2017 vlot getrokken worden door het onder meer faciliteren door de regering van de opzet van in elk geval een, en later mogelijk meer mammoet-rijstbedrijven. Hierbij zullen arealen worden toegekend met als grondtitel 'in gebruik'. Dit systeem van grond- en concessie-uitgifte, zal voor alle investeerders in alle sectoren gelden. Deze wijze van uitgifte zal misbruik van grond voorkomen.

Moderne en geïntegreerde groot-rijstconcerns, in handen van lokale en/of buitenlandse particulieren, zullen gestimuleerd worden. De nationale rijstvoorziening wordt hiermee veilig gesteld, terwijl vooral export en deviezenverdiensten worden bevorderd. Ook de werkgelegenheid zal een extra stimulans krijgen, terwijl tegelijk perspectieven ontstaan voor kleine en middelgrote ondernemingen en voor gezinslandbouw.

6. Er worden in het dienstjaar arealen aan landbouwgrond in verschillende districten gereserveerd ten behoeve van het opzetten van oliepalmplantages door gerenommeerde internationale grootbedrijven. Gedacht wordt aan onder meer grootbedrijven uit China, India, Maleisië en Indonesië.

7. Aan het bananenbedrijf Food and Agriculture Industries NV (FAI) te Saramacca en Nickerie zal in het district Nickerie duizend hectare areaal worden verstrekt ter uitbreiding van zijn productiebedrijf, wat onder meer circa duizend banen extra kan scheppen, naast vermeerdering van exportinkomsten.

8. Het hervatten van het weleer op grote schaal verbouwen van cacao en wel te Phedra en Victoria in het district Brokopondo. Tweeduizend hectare grond zal verstrekt worden aan geïnteresseerde investeerders. Hierdoor zullen op termijn meer dan duizend man te werk gesteld worden, gegeven het feit dat cacao al enige jaren op de wereldmarkt goede prijzen opbrengt en dus onze deviezenverdiensten, nacirca drie jaar, over een lange periode gespreid, versterkt zullen worden. Het gaat hier om het tevens opzetten van een cacao-industrie voor de verwerking van de vrucht tot cacao-olie en cacaopoeder, welke dan grootschalig geëxporteerd zullen worden.

9. Ook de kokos-industrie, met haar verwerking van de kokos tot kokos-olie, het verpakken van het kokoswater, de verwerking van de harde schil tot verschillende producten in een op te zetten vezelindustrie. Ook heeft de kokosolie belangrijke medicinale en cosmetische mogelijkheden die veelbelovend zijn. Enkele duizenden hectaren grond worden gereserveerd voor deze industrie, vooral in de districten Coronie en Saramacca.

10. Geïntegreerde kippenkwekerijen met grootschalige opgezet zullen sterk
worden gestimuleerd voor particuliere investeerders. Er zal in deze geïntegreerde bedrijven eigen voervoorziening zijn. De bedrijven zullen zelf op ruime arealen soja en mais verbouwen en deze industrieel verwerken tot voer. Overtollig voer kan worden geëxporteerd alsook de verkregen sojaolie die vrijkomt bij de verwerking. Het residu hiervan kan worden verwerkt tot voer.
"Wij consumeren als Surinaams volk circa 25 miljoen kilogram kip per jaar.
Hiervan importeren wij circa zestien miljoen kilogram en negen miljoen kilogram wordt lokaal geproduceerd. Dus bestaat er een ruimte van 16 miljoen kilogram in deze voor nationale investeerders, om de gehele kipimport te vervangen.

11. Een gedifferentieerde agrarische basis en structuur, met volledige benutting van onze agrarische potenties, verbonden met agro-industriële verwerking van vooral groenten en fruit voor export, is onontbeerlijk. Het opzetten van een geïntegreerde groente- en fruit verpakkingscentrale, het zogenoemde 'Packing House' is van het grootste belang bij de realisatie hiervan. Het exporteren van kwaliteitstuinbouwproducten naar de Europese Unie en het Caribisch gebied, zal hiermee gegarandeerd zijn. Het beheer van de verpakkingscentrale zal in handen worden gelegd van een autoriteit, gegoten in een public-private partnerschap.

Mijnbouw en bosbouw
12. De bauxiet-aluinaarde industrie zal opnieuw operationeel gemaakt worden in het dienstjaar 2017. Investeerders - zowel lokale als buitenlandse - die kapitaal, bekwaamheden en internationale markten bezitten, zullen worden uitgenodigd om deze industrie weder op te starten. Er zal door de regering aan gewerkt worden dat in 2017 duidelijkheid komt in de relatie met de Alcoa, zodat er geen beletsels meer zijn om deze industrie, die 100 jaar in Suriname is geweest, wederom opgestart te krijgen. Werkgelegenheid en exportverdiensten zullen via deze opstart flink toenemen, naast het weer opleven van toekomstperspectieven van de bauxiet-aluinaarde industrie voor nog minstens honderd jaar, gezien de enorme voorkomens in het Bakhuysgebied.

13. Investeerders voor de opzet van een moderne houtverwerkingsindustrie zullen in het dienstjaar 2017 al in de startblokken zijn. Suriname is 16,3 miljoen hectare qua oppervlakte. Circa 14,8 miljoen hectare hiervan is bos. Suriname heeft geen overbekapping stelde de president. Hier geschiedt houtkap duurzaam, dat wil zeggen met verplichte regeneratie, dus met herbebossing. De bosbouw bedraagt thans slechts 1,7% van het Bruto Nationaal Product (BNP) en moet volgens planning rond eind 2020 gegroeid zijn naar circa 2,5% van het BNP. In deze moderne tijd zullen bij duurzame houtkap- en verwerking, van nieuwe inzichten worden gebruikgemaakt.

Gezaagd hout voor de lokale markt en exportmarkt, het produceren van triplex en het maken van bouwpakketten voor huizen voor zowel lokale afzet als voor de export, moeten deze houtindustrie net als toen ten tijde van de Bruynzeel, weer maken tot een leidende kracht in de regio. Export van rondhout zal per dit dienstjaar ontmoedigd worden door toepassing van jaarlijkse verhogingen van de exportheffing hierop.

14. De goudprijzen op de wereldmarkt hebben de afgelopen paar maanden een constante prijsverhoging laten zien. Dat betekent dat goudbedrijven zoals Iamgold en New Mont Suriname, hun productie en export kunnen opvoeren, hierdoor meer deviezeninkomsten zullen hebben en dat daardoor de staatskas in 2017 de nodige meer-inkomsten uit deze sector kan verwachten ter uitvoering van het ontwikkelingsbeleid.

De regering zal voor wat betreft de goudsector de overeenkomsten met New Mont Suriname en Iamgold verder blijven monitoren en het maximaal rendement van deelname opties uit de mijn-activiteiten van deze bedrijven garanderen. Hierbij heeft reeds een uitbreiding van het exploratie- en exploitatiegebied van Iamgold plaatsgevonden en ligt het in de bedoeling om via de twee staats naamloze vennootschappen (NV1 en NV2) de gewone burger, het bedrijfsleven en de institutionele belegger de gelegenheid te geven mee te investeren en te verdienen uit de productie en de uitbreidingen van de goud multinationals in Suriname.

Bij deze opgesomde investeringsmogelijkheden voor private ondernemers, is
er voldoende ruimte voor onze eigen nationale ondernemers, 'Local Direct
Investments', en zeker ook voor de Personen van Surinaamse Afkomst (PSA),
onze landgenoten in het buitenland, alsook voor buitenlanders in het algemeen
om te komen investeren in Suriname, de zogenoemde 'Foreign Direct
Investments', voerde de president aan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May