De lening uit de IsDB-pot gaat naar 5 sectoren
21 Sep 2016, 06:03
foto
De voorlopige bestemming van de middelen van de IsDB.


Uit de pot van US$ 1,8 miljard die door de Islamic Development Bank (IsDB) is toegezegd, zal US$ 1.278 miljard besteed worden aan infrastructuur. De overheid is van plan in vijf sectoren te investeren. Hierbij komen zeven ministeries in aanmerking voor de financiën.

US$ 265 miljoen is bestemd voor Handel & Industrie. US$ 500.000 gaat naar het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname voor capaciteitsversterking. Voor Landbouw, Veeteelt & Visserij wordt US$ 95 miljoen opzij gezet voor de landbouwsector. In de ministeries van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Regionale Ontwikkeling wordt er US$ 132 miljoen gestopt voor sociale ontwikkeling. Aan de ministeries van Transport, communicatie & Toerisme, Natuurlijke Hulpbronnen en Openbare Werken wordt er US$ 1,278 miljard besteed voor infrastructuur. Dinsdag zijn in het presidentieel paleis de plannen van de overheid om het land uit de slechte economische situatie te halen, aan de pers gepresenteerd.

Er gaat US$ 1008 miljoen naar Natuurlijke Hulpbronnen. Hierbij zijn projecten opgenomen voor EBS en SWM. EBS is onder andere van plan een 100 megawatt centrale op te zetten. Het energiebedrijf is ook voornemens om het elektriciteitsnet op te schonen, te verbeteren en delen daarvan vervangen. De operaties van de EBS zijn geraamd op meer dan US$ 800 miljoen. Openbare Werken gaat zich toeleggen op de renovatie van bestaande infra en aanleg van nieuwe wegen en bruggen in het hele land. Er zullen daarbij bepaalde gebieden worden ontsloten en nieuwe verbindingen worden gemaakt. Daarvoor is er US$ 239 miljoen vrijgemaakt uit de IsDB pot.

In totaal zullen er veertig projecten worden uitgevoerd, delen de presentatoren mee. Zij geven aan dat er nog gewerkt wordt aan de verfijning van het plan. Er komt een tweede ronde van presentaties voor de verschillende maatschappelijke groepen. Hun aanbevelingen worden ook meegenomen om een waterdicht programma aan te kunnen bieden aan het IsDB. Het geld van de IsDB zal in verschillende tranches tot en met 2021 worden vrijgemaakt. Het is niet duidelijk geworden wanneer het eerste deel van de lening overgemaakt zal worden. Er is ook geen concreet antwoord gekomen op hoe en hoelang de enorme schuld terugbetaald zal worden.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May