Iraanse president op bezoek in Cuba
20 Sep 2016, 10:50
foto
De Venezolaanse president Nicolas Maduro met zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rouhani tijdens de 17e NAM-top. Rouhani is nu op bezoek in Cuba. (Foto's: Reuters)


De Iraanse president Hassan Rouhani is gisteren officieel zijn bezoek aan Cuba begonnen. Het ligt in de bedoeling dat beide landen de onderlinge bilaterale relaties versterken.

Rouhani is na de afsluiting van de 17e top van de Niet-Gebonden Beweging (NAM) in Margarita, vertrokken naar Havana. De ministers van Gezondheid van beide landen hebben gisteren een overeenkomst ondertekend over gezondheid, onderzoek, onderwijs, geneeskunde en medische technologie.

Eerder hebben de Cubaanse president Raul Castro en zijn Iraanse ambtgenoot gesproken over de stand van de onderlinge samenwerking en de bereidheid om de banden verder te intensiveren. Rouhani is vergezeld van een grote delegatie van ministers, politieke adviseurs en leden van de diplomatieke staf.

Van Cubaanse zijde heeft de vicevoorzitter van de Raad van Ministers en de minister van Economie en Planning, samen met andere hoge ambtenaren de bijeenkomst bijgewoond. Cuba en Iran hebben gemeenschappelijke standpunten op internationale podia als het gaat om de strijd tegen het Amerikaanse imperialisme, de ontwikkeling van een multipolaire wereld, de verdediging van de mensenrechten, de nationale soevereiniteit en het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren.

Volgens de Cubaanse televisie heeft Rouhani zijn tevredenheid uitgesproken over zijn komst naar Cuba. Hij heeft zijn bewondering voor de strijd en de onvoorwaardelijke steun van het land aan andere volkeren niet onder stoelen en banken gestoken.
Beide staatshoofden zijn het eens over de analyse van de complexiteit van de internationale situatie. Ze hebben het belang van de voedselproductie in de wereld die wordt bedreigd door klimaatverandering benadrukt. Ze zijn het ook eens over de onophoudelijke groei van de wereldbevolking en de gevaren die een bedreiging vormen voor de handhaving van de vrede en de rol van regeringen en volkeren om deze uitdagingen – in het bijzonder de nieuwe generaties- politieke, economische en sociale veranderingen aan te kunnen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May