Venezuela: Oliedeal in zicht, olieprijs stijgt
19 Sep 2016, 18:24
foto
President Hassan Rouhani van Iran en zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolas Maduro tijdens de 17e top van de Niet-Gebonden Beweging in Margarita. (Beeld: Reuters)


De olieprijs is vandaag gestegen na wekenlange dieptepunten. De stijging volgt op een verklaring van Venezuela dat de Opec en niet-Opec producenten dichtbij een overeenkomst zijn om de markt te stabiliseren. Aan de andere kant verstoren botsingen in Libië alle pogingen om de export van ruwe olie te bevorderen.

Brent ruwe olie voorraden zijn met 38 dollarcent gestegen tot US$ 46,15 per vat. Amerikaanse ruwe olie is met 47 dollarcent toegenomen tot US$ 43,50 per vat. Brent olie ligt nog steeds lager dan een eerdere piek van US$ 46,62 per vat.
De Venezolaanse president, Nicolas Maduro, heeft gezegd dat een deal deze maand nog zou kunnen worden aangekondigd om de oliemarkt te stabiliseren. De oliemarkt is onder druk als gevolg van aanhoudende overaanbod.

"We denken dat er een grote kans is voor een bevriezing," zegt Natixis analist Abhishek Deshpande. "Het zal niet alleen helpen een balans op de markten te brengen, maar het is ook een win-win situatie voor de OPEC en Rusland. Het is ook onwaarschijnlijk dat Iran in de komende 6 tot 12 maanden zijn productie zal verhogen.”

Iran is de derde grootste Opec-producent van ruwe olie. In augustus is zijn productie binnen een maand met 15% toegenomen tot meer dan 2 miljoen vaten per dag. Daarmee komt Iran dichtbij het niveau van vijf jaar geleden vóór de Westerse sancties. Vorige week heeft Brent olie een twee weken lage prijs bereikt en daalde de Amerikaanse ruwe olie tot een vijf weken laag niveau. De daling had alles te maken met bedenkingen over overaanbod met meer leveringen uit Libië en Nigeria.

Hedge fondsen en andere grote vermogensbeheerders hebben hun wekelijkse inzetten gezet op de stijgende prijzen van ruwe olie. Brent olie heeft zich dan ook gestabiliseerd rond prijsniveaus van medio augustus, toen de markt de eerste indicaties kreeg van een mogelijke Opec-productiedeal. De prijzen worden ook ondersteund door een zwakkere dollar en de vertraagde verwachte impuls van de Libische export.

Botsingen in Libië hebben het laden van de eerste olie lading in bijna twee jaar uit de haven van Ras Lanuf belemmerd. De bezorgdheid voor een nieuw conflict over de Libische oliebronnen is daarmee ook toegenomen. Daarbij blijft ook het schrikbeeld van de stijgende voorraden overeind. Angola heeft zijn productie verhoogd en hebben Amerikaanse boorders in de afgelopen twaalf weken elf booreilanden toegevoegd aan hun productie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May