Bond Padieproducenten luidt alarmbel rijstsector
18 Sep 2016, 19:52
foto
In Nickerie wordt nu volop geoogst. Opkopers bieden tussen de SRD 72 en SRD 75 voor een baal natte padie. (Archieffoto)


De overheid is nu meer dan ooit verplicht om de toekomst van de rijstsector te garanderen. Hiertoe moeten de nodige maatregelen worden getroffen, waaronder incentives, subsidies van inputs, verbetering van de infrastructuur en regulering van de prijsvorming. Deze maatregelen moeten volgens de Bond Surinaamse Padieproducenten (BSP) worden opgebracht in een special samenhangend meerjarige crashprogramma.

In een persbericht zegt de BSP dat voor de uitvoering van dit programma desnoods wordt uitgekeken naar internationale fondsen of leningen. De bond vindt dat de tijd dringt voor de rijstsector. De oogst is in volle gang en bieden opkopers tussen de SRD 72 en SRD 75 aan per baal natte padie van 79 kg. Volgens de BSP liggen de productiekosten van een baal echter rond de SRD 90. “De boer is totaal overgeleverd aan de grillen van de opkopers die de opkoopprijs zelf bepalen.”

De bond wijst erop dat over enkele maanden de inzaai weer begint. Hij zegt dat voor een zak ureum van 50 kg nu SRD 145 moet worden neergeteld, terwijl de prijs tot voor kort nog SRD 99 was. De BSP wijst op de vicieuze cirkel waarin de rijstboer blijft. Weinig inkomsten, nauwelijks in staat het gezin te onderhouden, niet in staat leningen af te lossen met het gevolg dat bezittingen op de veiling terecht komen. Bondsvoorzitter Radjoe Bhikharie zegt dat de landbouwminister het ook heeft laten afweten. Alle toezeggingen zijn toezeggingen gebleven.

De BSP benadrukt dat de verhoging van de prijs van consumptierijst in de winkels niet betekent dat de boeren meeprofiteren. “Het zijn alleen de opkopers/verwerkers en de handelaren die deze meerinkomsten opstrijken.” De bond wijst erop dat de boeren geen enkele invloed hebben op de vaststelling van de prijs van consumptierijst. Bhikharie vindt het nu meer dan ooit de tijd om de alarmbel voor de sector te luiden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May