PALU: Ambitieus plan investering US$ 1,8 milard in 3 jaar
16 Sep 2016, 14:08
foto
Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU. (Foto: Raoul Lith)


De PALU vindt het een ambitieus plan om US$ 1,8 miljard lening van de Islamitische Ontwkkelingsbank (IsDB) in drie jaar tijd te investeren. De uitvoeringscapaciteit van de overheid kan dat niet aan volgens Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van de PALU. Er is ook geen samenhang tussen het gepresenteerde, waarbij prioriteiten ontbreken. Zoveel geld in de economie besteden, zonder dat deze oververhit raakt, is volgens de politicus niet haalbaar.

De PALU zegt op basis van de uitvoeringscapaciteit de afgelopen vijf tot zes jaar, dat er gemiddeld SRD 700 miljoen per jaar is besteed. In 2014 was het bedrag alleen meer dan een miljard SRD. Op basis van US$ 1,8 miljard moet er per jaar US$ 600 miljoen worden geïnvesteerd. Dat is meer dan het dubbele, waarbij de uitvoeringscapaciteit niet is vergroot. De PALU wil ook weten of het leningenplafond zo een groot bedrag aan financiering door IsDB wel toestaat. Dit heeft Ramnandanlal aangegeven na de presentatie vandaag tegenover journalisten.

Ramnandanlal voert aan dat het land in een financiële crisis verkeert. Met de kleinste investeringen moeten de grootste stappen vooruit worden gemaakt. Van het bedrag gaat onder andere US$ 800 miljoen naar de Energie Bedrijven Suriname. US$ 400 miljoen is voor infrastructuur, US$ 95 miljoen is bestemd voor de agrarische sector en US$ 40 miljoen voor Transport, Communicatie en Toerisme. De PALU-vertegenwoordiger merkt op dat er geen details zijn verstrekt over de besteding. Hij hoopt dat tijdens het vervolggesprek dat wel gebeurt.

Het vertrouwen dat verloren is gegaan, moet worden herwonnen, stelt Ramnandanlal. De devaluatie en de inkomstenverhogende maatregelen hebben ook de productiesector zwaar getroffen. Er moeten volgens hem maatregelen getroffen worden op korte termijn gecombineerd met lange termijn. De productie moet gestimuleerd worden. Er zijn te weinig maatregelen in de financiële sfeer voor stimuleren van de productie, benadrukt Ramnandanlal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May