Coalitie wil naast investering aandacht sociale aspecten
16 Sep 2016, 00:37
foto
NDP-fractieleider André Misiekaba staat journalisten te woord na de presentatie van de regering. (Beeld: René Gompers)


De NDP en de BEP hebben naast de investeringen ook de nadruk gelegd op de sociale aspecten die belangrijk zijn, zodat mensen niet tussen wal en schip raken. Ook de 'groep-Sapoen' maakte deel uit van de delegatie van de coalitie. NDP-fractieleider André Misiekaba zei na een ruim drie uren durend gesprek, dat er over diverse zaken gediscussieerd is. Een belangrijk punt is dat het Investeringsinstituut ingesteld zal worden op basis van de wet die in 2002 is aangenomen. Hij wil weten wat er met Investment and Development Corporation Suriname (IDCS) zal gebeuren. Voor die vraag is hij verwezen naar de president.

Investsur is veertien jaar geleden bij wet geregeld, maar er is geen invulling hieraan gegeven. Nu zullen via staatsbesluiten en beschikkingen enkele zaken aangepast worden om het investeringsklimaat te verbeteren. Misiekaba merkte na de presentatie tegenover journalisten op dat er veel is geïnvesteerd in IDCS, dat op jaarbasis SRD 1,4 miljoen kost. Verder is er ook Suriname Business Forum. Nagegaan moet worden hoe expertise bij elkaar wordt gebracht om de gewenste doelen te bereiken. Ook het Planbureau moet verder versterkt worden om projecten uit te kunnen voeren.

Misiekaba haalde aan dat in 1994 er ook een crisis was in het land. Toen zijn ook heel wat voornemens geweest om de economie te diversificeren. Als de grondstoffenprijzen weer aantrekken op de wereldmarkt, worden alle plannen vergeten. Hij is blij dat de regering nu serieus werk wil gaan maken om duurzame ontwikkeling te realiseren. De politicus voerde aan dat het altijd een onzeker traject is om afhankelijk te zijn van de mijnbouwsector, waar prijzen fluctueren. Hij heeft graag dat er meer gedaan word aan huizenbouw. Er zijn meer dan 8000 aanvragen bij de bank goedgekeurd, maar de bouw van huizen loopt behoorlijk achter. Het project om sociaal zwakke gezinnen te ondersteunen, moet ervoor zorgen dat zij het hoofd boven water kunnen houden.

Celsius Waterberg, voorzitter van de BEP zei dat ook de aandacht is gevraagd voor onderwijs en gezondheidszorg. De infrastructuur van het onderwijs moet worden verbeterd. Scholieren van het binnenland moeten kunnen worden opgevangen voor vervolgonderwijs. Waterberg merkte op dat basisgoederen met financiering van de Islamitische Ontwikkelingsbank gegarandeerd zullen worden. Alle projecten die uitgevoerd worden, zullen het hele land ten goede komen. Zo zullen basisgoederen in districten en binnenland niet meer kosten dan in Paramaribo. Dit is een belangrijk aspect, want doorgaans zijn de goederen in de verre districten veel duurder.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May