Lackin optimistisch over balans presentaties dag 1
14 Sep 2016, 06:12
foto
Raadsadviseur Winston Lackin (Beeld: René Gompers)


Raadsadviseur Winston Lackin maakt de balans op van de eerste dag van de presentatie van projecten door de regering aan bedrijfslevenorganisaties en vakbeweging. Er zijn concrete suggesties en werkbare voorstellen gedaan. Kritische, scherpe tot negatieve opmerkingen zijn er gemaakt. De vakcentrale C-47 en de Bond van Leraren waren niet aanwezig, zonder dat het duidelijk is geworden wat de reden is. De Moederbond en de COL waren er wel. De regering heeft projecten voorgelegd voor versnelde economische ontwikkeling en werkgelegenheid. Er is US$ 1,8 miljard beschikbaar door de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB).


Lackin zei dinsdagavond dat de regering projecten heeft voorbereid en vraagt de zienswijze van diverse maatschappelijke organisaties. Een groot deel van de projecten voor infrastructuur lag enige tijd klaar bij Openbare Werken. Deze moeten landelijk de productiesector, de export en de agrarische industrie ondersteunen. Er is ongeveer US$ 400 miljoen hiervoor uitgetrokken, maar op basis van argumenten van diverse groepen, kunnen er aanpassingen worden gepleegd. De agrarische sector heeft gevraagd om meer ruimte. Nu is er US$ 95 miljoen opgebracht. Hier komt wel verandering in omdat de regering duurzame productie wil stimuleren.

In 2001 is de wet Investsur aangenomen. Het Instituut voor de bevordering van Investeringen in Suriname moet worden ingesteld om de administratieve handelingen te coördineren. De regering zal invulling geven aan dit instituut. Lackin legt uit dat zo snel mogelijk projecten ingediend moeten worden bij de IsDB, zodat er werkgelegenheid ontstaat. In bouw- en constructie kunnen snel banen worden gecreëerd. Hoeveel mensen aan een werk geholpen kunnen worden, moet nog uitgewerkt worden. Daarvoor is ook de input nodig van de vakbeweging en het bedrijfsleven.

De regering heeft projecten geselecteerd, maar wil de zienswijze van verschillende maatschappelijke groepen hebben. Met de bijdragen zullen de projecten worden aangepast. Een stabiele wisselkoers is belangrijk. Deze kwestie heeft alle aandacht van de president, Financiën en de Centrale Bank van Suriname. Er is een overlegplatform met bankiers, cambio's en het bedrijfsleven. De president heeft eerder aangegeven dat de koers de grootste uitdaging is van de regering. Om de druk op de valutamarkt te verminderen, zullen importeurs van basisgoederen, na een openbare inschrijving, SRD's storten bij de Centrale Bank. De IsDB stelt de deviezen beschikbaar. Lackin verwoordt de verwachting van de regering dat met de uitvoering van de projecten herstel en stabilisatie van de economie komt. Verschillende groepen worden betrokken om gezamenlijk uit de precaire situatie te kunnen geraken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May