Weer toegang tot EU-markt voor Surinaamse garnalen
14 Sep 2016, 00:34
foto
Minister Soeresh Algoe (aan het hoofd van de tafel) bij SAIL, die weer garnalen mag exporteren naar de EU. (Foto: LVV)


Suriname mag weer seabob garnalen exporteren naar de Europese Unie (EU). Het garnalenexportverbod naar de EU-markt is opgeheven. Eerder was verwacht dat de toestemming voor het hervatten van de export door SAIL, pas in oktober gegeven zou worden. Door slagvaardigheid van SAIL, is deze datum vervroegd, zegt de voorlichting van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

SAIL heeft zijn waterzuiveringsinstallatie, waterzuiveringsmeters en waterreservoirs, opslagtanks en ijsopslag faciliteiten vernieuwd en er is weer sprake van regulier onderhoud. Minister Soeresh Algoe van LVV, feliciteerde vandaag de directeur van SAIL, Paul Lank, met het bereikte resultaat.

Bij de dochteronderneming Seafood Industries Suriname (SIS), die ook niet mocht exporteren, wordt hard gewerkt aan het leggen van de laatste hand aan “het stellen van orde op zaken”. SIS is opgezet voor verwerking van seabob garnalen. Om te voorkomen dat het bedrijf weer in de problemen komt, zal veel aandacht besteed worden aan onderhoud en waar nodig zullen zaken worden aangescherpt, zegt LVV.

Reeds in juli van dit jaar werd de definitieve erkenning van SAIL met een jaar verlengd door het Surinaams Viskeuringsinstituut, waarna toestemming gevraagd moest worden om de export naar Europa te hervatten. Het exportverbod was op 12 december 2015 na een bezoek van een Internationaal Keuringsinstituut aan Suriname opgelegd. Suriname liep hierdoor ettelijke miljoenen USD aan exportverdiensten mis.

SAIL zal later deze maand oriëntatiegesprekken voeren met een Franse visafnemersdelegatie. Het bedrijf kijkt namelijk uit naar de mogelijkheden om naast de export van seabob garnalen, ook vis-en visproducten te exporteren. De visserijsector vormt de belangrijkste inkomstenbron voor de agrarische sector in Suriname met ruim 35 procent van de productiewaarde en een exporthoeveelheid die ligt tussen de 35% en 40% van de totale export, benadrukt LVV.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May