Zwitserse rekeningen nekken Congresvoorzitter Brazilië
13 Sep 2016, 10:22
foto
Eduardo Cunha wordt gezien als de 'hoeder van geheimen' in het Braziliaans Congres. (Foto: Reuters)


De krachtige voormalige voorzitter van het Lagerhuis van het Braziliaanse Congres, Eduardo Cunha, heeft zijn zetel verloren. Collega-leden van het Congres hebben tijdens een stemming massaal ‘ja’ gezegd om hem uit het Congres te krijgen.

Cunha die had ontkend dat hij miljoenen dollars heeft zitten op Zwitserse bankrekeningen, zal worden vervolgd voor corruptie. Uit informatie van de Zwitserse autoriteiten is gebleken dat de rekeningen van Cunha wel degelijk bestaan.

Cunha wordt gezien als de architect van het afzettingsproces tegen voormalige president Dilma Rousseff. Hij wordt nu geconfronteerd met zijn arrestatie. Rousseff is vorige maand verwijderd uit het presidentieel ambt, omdat ze gelden tussen de overheidsbudgetten had verplaatst, wat illegaal is onder de Braziliaanse wetgeving.

Tijdens een bitter debat op maandag, heeft Cunha haar aanhangers ervan beschuldigd wraak op hem te willen nemen. De stemming werd gezien als cruciaal voor de geloofwaardigheid van het Congres en alle ogen zijn gericht op de volgende zet van Cunha. Hij is ook bekend als de "hoeder van geheimen" in het Congres, waar tientallen andere politici ook zijn beschuldigd van fraude. Er is ook gesuggereerd dat hij waarschijnlijk heeft samengewerkt met onderzoekers in een breed corruptieschandaal.

Het Hooggerechtshof is ook bezig met een onderzoek naar Cunha’s aandeel in het corruptieschandaal bij de staatsolie-gigant Petrobras. Cunha zou miljoenen dollars aan steekpenningen hebben aangenomen om contracten met Petrobras veilig te stellen.
Petrobras zit midden in een enorm schandaal dat het bedrijf al US$ 2 miljard heeft gekost en heeft geleid tot de arrestatie van tientallen wetgevers en top zakenlieden. Minstens drie zakenlieden hebben tijdens hun verhoor gezegd dat ze steekpenningen hebben betaald aan Cunha en dat die gelden zijn gestort op zijn overzeese rekeningen.

Samen met zijn zetel, is Cunha ook de gedeeltelijke immuniteit op vervolging – die een gekozen Congres-lid heeft - kwijt. In maart 2015 had Cunha gesteld dat hij “nergens een ander soort rekening heeft dat niet door zijn inkomstenbelasting wordt verklaard.”

Maar de autoriteiten in Zwitserland hebben later informatie gegeven aan het onderzoeksteam dat het corruptie onderzoek in Brazilië leidt, waaruit blijkt dat Cunha en zijn vrouw, Claudia Cruz, de begunstigden zijn van geheime rekeningen ter waarde van ongeveer US$ 5 miljoen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May