Vraag naar vlees door behoeftigen groot op Ied Ul Adha
13 Sep 2016, 00:01
foto
Enorme drukte bij diverse moskeeën. Er is niet genoeg vlees voor behoeftigen. (Beeld: René Gompers)


Een buurman loopt tevreden naar huis, want het is hem gelukt om wat vlees te bemachtigen. Bij de moskee staat nog een grote groep mensen te wachten. Op hun gezichten is de teleurstelling af te lezen. Het ziet er niet naar uit dat zij ook wat vlees gaan krijgen. Maandag is bij verschillende moskeeën rundvlees gedeeld met gemeenteleden en de arme mensen uit de buurt. De geste is onderdeel van Ied Ul Adha, het offerfeest van de moslims.

De opkomst van de minderdraagkrachtigen is dit jaar toegenomen, delen verschillende moslimleiders mee. “Vorig jaar hadden we nog wat vlees over maar dit keer is alles op,” geeft Robbert Bipat, voorzitter van De Surinaamse Islamistische Vereniging (SIV) aan. “We hebben meer vlees gezet om te verdelen en toch... er waren gewoon meer mensen. De behoefte is groot. Dat is duidelijk.” Al heel vroeg in de morgen, na het gebed op het Onafhankelijkheidsplein, zijn er mensen getogen naar de moskeeën om een nummer te bemachtigen. Bij sommige gemeenten is pas na twee uur in de middag het vlees gedeeld.

Zware opgave
Elke moskee heeft gemiddeld tien stieren geslacht. Een stier wordt door zeven gemeenteleden gekocht. Een derde van het vlees hoort hen toe, een derde wordt met de gemeenteleden, familie en vrienden gedeeld, het overige is voor de armen bestemd. Het offer is zwaar maar de gelovigen hebben het ervoor over, deelt Robby Dragman, voorzitter van Djama’ah Anshorullah mee. Bij deze gemeente zijn er elf stieren geslacht. “Het is een heel zware opgave, vooral in deze tijd. Afhankelijk van het gewicht van de stier moet je om en bij duizend SRD neertellen.”

Roline Samsoedien, voorzitter van de vrouwencommissie SIV, is druk bezig in een grote pan te roeren. Sommige van de gemeenteleden die het vlees hebben gekocht, laten hun deel liggen, deelt ze mee. “Het bevordert het gevoel bij de mensen. Sommige die aandeel hebben in het vlees nemen niet alles mee. Anderen laten alles achter zodat er meer gegeven kan worden aan de armen.”

Blijdschap en teleurstelling
Bij Islamitisch Centrum Nabawi waren om vijf uur de minderdraagkrachtigen aan de beurt. Het afgeven van het ‘pakketje’ verloopt vlot. De nummers worden snel afgehandeld. Er blijven acht pakketjes over. Open handen strekken zich door de spijlen van de schutting naar de jongemannen die het vlees delen. Bij de poort een paar meters verder worden er 21 personen zonder nummer geteld. De voorkeur wordt gegeven aan ouderen.

Djaiman Kasanpawiro, voorzitter van moskee Nabawi, vindt het jammer dat niet een ieder voorzien kon worden. “De vraag is heel groot. We willen het graag geven. Echt. Maar we kunnen er niets aan doen.” Iemand vraagt om een bot voor zijn honden. Hij zal moeten wachten wordt hem gezegd. Zijn geduld wordt beloond. Tevreden gaat hij huiswaarts, met in zijn ene hand en grote ‘bonyo’, in de andere een zakje rundvlees.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May