Chinese ambassadeur: Eendracht maakt macht
13 Sep 2016, 04:56
foto
Ambassadeur Zhang Jinxiong (in het geel) bekijkt diverse Chinese gebakjes waaronder de ‘moon cake’, tijdens de viering van het Maanfeest. (Foto: Ranu Abhelakh)


Chinezen vieren tussen 15 en 17 september het Maanfeest of midherfstfeest. Het is een belangrijke dag binnen de Chinese cultuur. “Wij beschouwen dit feest als een familiebijeenkomst”, zegt China-ambassadeur Zhang Jinxiong aan Starnieuws. “En vooral in deze moeilijke tijd, moeten wij de solidariteit onder de Chinese gemeenschap tonen.”

Suriname ondergaat nu een moeilijke tijd. Het loopt niet allemaal naar wens, geeft Zhang aan. “En volgens de Chinese cultuur en traditie, moet je de eenheid vormen om de moeilijke tijden te doorstaan. Eendracht maakt macht.” De Surinamers van Chinese afkomst zijn gewoon deel van de Surinaamse samenleving. Zij en de nieuwe stroom van Chinese immigranten, moeten volgens Zhang hun bijdrage blijven leveren aan de economische ontwikkeling van Suriname. De diplomaat vindt het jammer dat de ondernemers en winkeliers binnen de Chinese gemeenschap, slachtoffer zijn van de criminaliteit. Hij gelooft dat criminelen zich niet alleen focussen op Chinezen, maar ook andere burgers. “Ik denk dat dit niet alleen een bedreiging is voor de Chinese gemeenschap, maar voor de hele Surinaamse samenleving. Daarom moeten wij gezamenlijk hiertegen optreden. ”

Zhang was zondagavond te gast in de Witte Lotus voor de jaarlijkse gezamenlijke viering van het Maanfeest. Wereldwijd besteden Chinezen veel aandacht aan dit feest, zegt hij. Het is het tweede grootste feest na Spring festival of Chinees Nieuwjaar. Maanfeest wordt jaarlijks op de 15e dag van de achtste maand gevierd en valt samen met de oogstperiode. Chinezen geloven dat een volle maan symbool staat voor vrede en voorspoed. Tijdens het feest staan familie- en vriendenreünies centraal. In China is het deze tijd van het jaar dan ook een op en neer gereis van personen, die voor vakantie naar huis gaan om met hun geliefden te zijn.
De ambassadeur, die beginjaren 2000 zijn land in Suriname heeft gediend, ziet geen noemenswaardige verschillen in de wijze van de viering. “Het is nu alleen een beetje groter van opzet. De cultuur is behouden!” Donderdag viert Zhang het feest met zijn personeel en hun familie. Er worden speciale gerechten gemaakt en de traditionele ‘mooncake’ zal natuurlijk niet ontbreken!
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May